Overstappen naar een andere internetaanbieder

Do’s en don’ts voor een soepele overstap naar de kabel

13 februari 2013

Redenen om over te stappen naar een andere internetaanbieder zijn bijvoorbeeld; geld besparing, meer internetsnelheid of betere service. Toch doen veel ondernemers het niet, omdat het veel ‘gedoe’ met zich meebrengt.

Het idee dat overstappen gedoe is, is eigenlijk een fabeltje. Veel ondernemers zijn bang dat ze zonder signaal komen te zitten en niemand in het bedrijf aan het werk kan. Natuurlijk is dit nooit helemaal uit te sluiten, maar in vrijwel alle gevallen verloopt de overgang naar kabel vlekkeloos. En het is zeker de moeite waard, want kabel is veel sneller (downloaden gaat vijf keer sneller en uploaden zelfs tien keer) en de prijs/kwaliteit verhouding is beter.

Tips voor een soepele overgang

  • Wil je overstappen van adsl naar een ander netwerk, laat dan je adsl-contract gewoon doorlopen tot de kabelverbinding werkt. Dit kan omdat het internetsignaal bij ADSL via de telefoonlijn loopt (aanbieder: KPN) en bij kabel via de televisiekabel (aanbieder: Ziggo of UPC), dus ze kunnen naast elkaar draaien.

  • Check of je nog een contract hebt bij je huidige aanbieder. Soms komt het bij zakelijke contracten wel eens voor dat je een bepaald bedrag moet betalen als je het contract beëindigd.

  • Sommige leveranciers bieden standaard opzegbrieven aan. Deze kun je gebruiken om het contract met je huidige leverancier op te zeggen.

  • Ligt er geen Coax-kabel naar jouw bedrijfspand? Dan zul je eerst moeten zorgen dat er een ligt voordat je internet via de kabel kan laten aansluiten. Het aanleggen van de kabel kan al binnen zes weken gerealiseerd zijn.

Vergelijken

Bij alle partijen waar je zaken mee doet of gaat doen, kun je offertes opvragen of contracten evalueren. Kijk bij een verandering van situatie goed naar je digitale infrastructuur. Die zal de komende jaren, wat je ook doet, steeds belangrijker worden. Hoe meer je wilt op internet, des te meer capaciteit er nodig is. Tegenwoordig is al gauw een snelheid gewenst van meer dan 20 Mbit/s. Maak jij gebruik van slimme cloudoplossingen? Dan is zelfs (veel) meer nodig dan 20 Mbit/s. Een ADSL-verbinding levert nu een downloadsnelheid van maximaal 8 Mbit/s op en een uploadsnelheid van 1 Mbit/s. Dat is onhandig, want in ‘the cloud’ moet je veel en vaak bestanden uploaden en mailen. Een snelle breedbandverbinding zoals via de coaxkabel levert overdrachtssnelheden tot maximaal 120 Mbit/s (download) en 10 Mbit/s (upload). En dat is meer dan genoeg om nu en in de nabije toekomst verzekerd te zijn van een betrouwbare levering van diensten, infrastructuur en applicaties in een digitale omgeving.

Auteur

Liesbeth Meenink