Ondernemer houdt rekening met crisis

Tweederde neemt maatregelen

27 december 2011

67 procent van de ondernemers in Nederland wil in 2012 vaker maatregelen nemen om de crisis het hoofd te bieden. Dat is 7 procent meer dan afgelopen jaar.

Dat zegt het Ondernemerspanel van de Kamer van Koophandel. Dit panel telt een kleine tienduizend leden. Al eerder bleek uit onderzoek van Motivaction in samenwerking met MKB Servicedesk dat het mkb een krimp voor 2012 verwacht

Maatregelen

De meeste ondernemers gaan zich concentreren op het binnenhalen van nieuwe opdrachten. Andere maatregelen zijn het uitstellen van investeringen en het aanscherpen van het debiteurenbeleid. Bedrijven met personeel nemen vaker maatregelen dan gemiddeld (80 procent). Zo stelt 22 procent het aantrekken van nieuwe medewerkers uit, zoekt 12 procent geen vervanging voor zieke of vertrekkende werknemers en ontslaat 10 procent medewerkers. In 2011 was dat nog 5 procent. 

Last van de crisis 

De maatregelen worden natuurlijk niet voor niks genomen. De gevolgen van de Europese schuldencrisis is voor 60 procent van de ondernemers voelbaar. Klanten besteden minder geld, krediet is lastiger te verkrijgen en betalingstermijnen lopen op. 

Bron: Kamer van Koophandel