Zzp'ers willen verzekering, mits betaalbaar

52 procent zzp'ers heeft geen arbeidsongeschiktheidverzekering

02 mei 2018

Driekwart van de zelfstandigen zou graag een collectieve arbeidsongeschiktheidverzekering willen. FNV Zelfstandigen pleit daarom voor de ontwikkeling van een betaalbare collectieve verzekering voor zzp'ers.

Op dit moment heeft 52 procent van de zelfstandigen geen arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), blijkt uit een onderzoek van FNV Zelfstandigen onder 2000 zzp'ers.

Kans op arbeidsongeschiktheid 28 procent

Ook al hebben veel ondernemers geen verzekering, arbeidsongeschiktheid is een onderwerp dat wel degelijk leeft onder ondernemers. Linde Gonggrijp, directeur van FNV Zelfstandigen: "Zo'n 25 procent van de zelfstandigen is ooit arbeidsongeschikt geweest en 5,5 procent is dat op dit moment. Bovendien schatten ondernemers de kans dat ze arbeidsongeschikt raken, op 28 procent. Een verzekering zou daarom geen overbodige luxe zijn. Maar, vindt zo'n 43 procent, de huidige AOV's zijn te duur. Bovendien, zegt 31 procent, er is geen aantrekkelijk product op de markt."

Collectieve AOV voor zzp'ers

FNV Zelfstandigen pleit daarom voor een betaalbare collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen. Gonggrijp: "Driekwart van de zelfstandigen denkt als groep een soort arbeidsongeschiktheidsverzekering te kunnen ontwikkelen die betaalbaar én flexibel is."

Auteur

Lenneke Arts