Ontwikkel jezelf in nieuwe technologie

Interview met Martijn Aslander

21 september 2012

Eenpitters en het kleinbedrijf hebben de toekomst, stelt netwerker/spreker/ blogger/ondernemer Martijn Aslander. Mits ze slim (samen) werken en gebruik maken van nieuwe technologie.

Vraag Martijn Aslander wat zijn ondernemerschap inhoudt en je bent zo een uur verder. Want wat hij doet, valt volgens hem niet in één pitch samen te vatten. Lastig voor een ondernemer, zou je denken. Want hoe weet de buitenwereld dan wie hij is en wat hij te bieden? Aslander is het daar helemaal mee eens. Alleen maakt hij zich er geen zorgen over, zijn doel is helder: hij wil ondernemers helpen zich optimaal te ontwikkelen met communicatietechnologie.

Op Google lezen we over Martijn Aslander: “verkenner in de netwerk- en informatiesamenleving”. Leg uit.

"Ik houd mij bezig met het verbinden van mensen, informatie en ideeën. De netwerk- en informatiesamenleving biedt grote kansen en mogelijkheden. Die wil ik verkennen en ik wil mijn kennis delen met anderen." Over welke kansen en mogelijkheden hebben we het voor ondernemers? "Voordat we dat doen, is één ding nog belangrijker. Iets wat ik vaak zie ontbreken bij ondernemers: ondernemend gedrag. Sta open voor de wereld om je heen. Stel je flexibel op en durf te delen. Leer van je fouten, neem risico. Er gaat ook vaak zoveel tijd verloren aan onzinnige zaken en zelfs dubbel werk in organisaties. Vraag je eens af bij je dagelijkse routine of je wel slim werkt. Trouwens de tijd dat je als ondernemer een gebouw, een net pak en kaartjes nodig had om serieus te worden genomen is voorbij. Zonde van tijd en geld."

Blijven ondernemers te lang hangen in een routine en vertrouwde patronen?

"Grappig voorbeeld: bij een bijeenkomst laatst met ondernemers viel het mij op dat ze allemaal met de auto kwamen. Ja, want tijd is geld, zeiden ze. Maar ik zeg: tijd is niet je vijand. Je moet ook een pas op de plaats kunnen maken, om nieuwe energie en ideeën op te doen. Dat had ook zomaar kunnen gebeuren op de fiets. Nog gezonder ook."

Ondernemers winnen nu eenmaal graag tijd en communicatietechnologie helpt daarbij. Alleen, je daarin verdiepen kost ook weer tijd, zeggen ze dan, en die hebben ze niet.

"Onzin, dat mag geen excuus zijn om niet slimmer te gaan werken. Laat je eens niet leiden door de waan van de dag. Kom van je stoel af en doe wat. Ja, je moet je even verdiepen in nieuwe toepassingen, maar dat hoeft geen uren te duren. Twitter leren kost je maar een half uur, maar wie weet wat het gaat betekenen voor je business. Wat je nog niet beheerst, kun je makkelijk leren in een filmpje van drie minuten op YouTube. Vraag ook om hulp, je zult je verbazen hoe graag mensen een ander helpen."

Slimmer werken volgens Martijn Aslander

1. Dropbox, om bestanden makkelijk te delen, ook back-up

2. Rememberthemilk.com, to-do-lijstje, nooit meer iets vergeten

3. Pocket, bewaar handige links, video’s, artikelen om later te bekijken