'Servervirtualisatie heeft alleen maar voordelen'

Interview met Guido Bergman, algemeen directeur Matas elektronica

09 augustus 2012

Guido Bergman, algemeen directeur van elektronicaspecialist Matas, had er zo’n vier jaar geleden schoon genoeg van. De uptime (werking) van zijn servers bedroeg gemiddeld nog maar zo’n 80 à 85 procent per jaar, dat kon zo niet langer.

Whitepaper Benut je online kansen: cloud computing

Hij nodigde een handvol ICT-bedrijven uit om eens te komen babbelen en koos uiteindelijk voor servervirtualisatie. Een schot in de roos. Tegenwoordig bedraagt de uptime 99,9 procent.

Duimendraaien

“In de oude situatie waren we simpelweg te kwetsbaar,” vertelt Bergman. “We draaiden alle benodigde applicaties op fysieke servers en soms zorgde een beveiligingsupdate van Windows al voor een crash die de hele bedrijfsvoering piepend en krakend tot stilstand bracht. Ons gehele ERP-programma en zelfs de telefooncentrale lagen dan urenlang plat, met als gevolg dat onze 45 medewerkers niet veel anders konden doen dan duimendraaien en wachten tot de servers weer waren opgestart.”

Servervirtualisatie

Een onhoudbare situatie. Want tijd is geld en downtime (niet werken van de server) betekent per definitie verloren geld. Matas nam daarom partner Fastbyte in de arm om de ICT-infrastructuur eens flink door te lichten. Dat leidde in 2008 tot een eerste servervirtualisatie. “En dat beviel zo goed dat we afgelopen december zelfs een tweede virtualisatie hebben laten doen”, onthult Bergman. “Dankzij deze twee ingrepen hebben we nu een uptime van nagenoeg honderd procent.”

Uptime

Maar hoe werkt dat precies? Hoe kan servervirtualisatie zo’n enorme stijging in uptime tot gevolg hebben? Bergman: “Waar onze applicaties vroeger op vier fysieke servers draaiden, doen ze dat tegenwoordig op maar liefst twaalf virtuele servers. Valt er nu een fysieke server uit, dan herschikken de virtuele servers zich eenvoudigweg over de overgebleven fysieke servers en schakelen ze een tandje lager. Alle programma’s blijven in de lucht en we kunnen gewoon verder werken. Zo betekent een gecrashte server tegenwoordig hoogstens verlies aan capaciteit en blijft de uptime gewaarborgd.”

Geen sneeuwbaleffect

Maar ook virtuele servers kunnen crashen, inclusief alle applicaties die er op dat moment op draaien. “Natuurlijk,” geeft Bergman toe, “maar ook hierin kun je de risico’s zoveel mogelijk spreiden. Daarom draaien we op iedere virtuele server slechts één applicatie en ontstaat er bij problemen dus geen sneeuwbaleffect. We verliezen per gecrashte server immers hooguit één applicatie.”

NAS en RAID

Deze techniek – het opdelen in afzonderlijke stukjes die elkaar niet of nauwelijks kunnen bijten – past Matas ook elders in de ICT-infrastructuur toe. Onder andere bij dataopslag. “Onze servers hebben bijna geen schijfruimte en dat is geen toeval,” aldus Bergman. “We wilden onze data graag scheiden van de lopende processen op de servers en hebben daarom gekozen voor opslag via NAS-schijven. Deze staan in RAID opgesteld, waarbij alle data op minstens twee schijven tegelijk wordt opgeslagen. Zo houden we bij calamiteiten de kans op gegevensverlies zo klein mogelijk.”

VMware

Als virtualisatieplatform koos Bergman voor VMware, met afstand het meest gebruikte pakket op de markt. “Die populariteit verbaast me niets,” zo verklaart Bergman. “Ik ervaar VMware in elk geval als erg gebruiksvriendelijk en ben zeer te spreken over de performance. Daarbij wordt het platform prima ondersteund en valt er snel mee te schakelen.” Met dat laatste doelt Bergman op de razendsnelle migratie die met VMware mogelijk bleek. Die klus was namelijk met een uur geklaard. “Waarbij gezegd moet worden dat we toen gebruikmaakten van een set volledig nieuwe servers,” voegt Bergman toe. “Dat maakte de migratie natuurlijk wel wat eenvoudiger.”

Concurrentiepositie

Terugkijkend op beide virtualisatierondes is Bergman dik tevreden over de behaalde resultaten. “Servervirtualisatie biedt alleen maar voordelen,” zo stelt hij. “Natuurlijk, het is een hele investering, maar je krijgt er enorm veel voor terug. Zo betalen we dankzij de behaalde efficiencyslag een lagere verzekeringspremie en bovenal kunnen we nu een stuk sneller en goedkoper produceren. Daardoor zijn we in staat geweest onze concurrentiepositie aanzienlijk te verbeteren. Ik durf zelfs te stellen dat servervirtualisatie ons behoed heeft voor uitbesteding van arbeid naar Oost-Europa of Azië.”

Auteur

Henk Jansen