Google Apps versus Office 365 business

Vergelijking twee belangrijkste online office-applicaties

28 januari 2015

Welke kantoorsoftware uit de cloud past het best bij mijn bedrijf? De keuze is reuze, maar de zoekgigant en Office 365 business strijden om de kroon. Een vergelijking van deze twee cloud-giganten.

Kantoor in de cloud

De zoekmachine grootmacht verscheen als eerste op het toneel en werd door Microsoft beantwoord met Office 365 business. De twee gerenommeerde spelers hebben zich de afgelopen jaren stormachtig ontwikkeld en proberen elkaar constant de loef af te steken. De meeste ondernemers die overwegen hun kantoorsoftware in de cloud onder te brengen, zullen hun keuze maken tussen deze twee grootmachten.

Functionaliteit & uptime 

Om te beginnen biedt zowel Office 365 business als zijn concurrent natuurlijk de basale kantoorapplicaties, zoals tekstverwerking, spreadsheets en hulpmiddelen om presentaties te maken. Het cloudvoordeel komt om de hoek kijken in functionaliteiten als mobiele e-mail- en agendatoegang, online dataopslag en de mogelijkheid tot online samenwerken. Dat laatste zelfs in real-time. Verder beloven beide aanbieders een uptime van 99,9 procent. Office 365 business heeft op dit vlak nog wel een "achterstand" in ervaring op zijn concurrent. Office 365 business is een relatief nieuwe dienst waar de search reus al enige tijd cloud services aanbiedt.

Office 265 uitterlijk

Maar er zijn naast overeenkomsten ook verschillen tussen beide diensten. Allereerst qua uiterlijk. Waar de zoekmachine gigant kiest voor een functionele en nogal sobere interface, zal iedereen in Office 365 business de uitstraling van oudere broer MS Office 265 herkennen. Inclusief de kenmerkende ‘ribbon’ die sinds Office 265 zijn opwachting maakte. Ben je dus vertrouwd met een recente versie van Office 265, dan zul je met Office 365 business direct goed uit de voeten kunnen.

Online samenwerken in Office 365 business / Google office

Ook de manier waarop je tegelijkertijd online kunt samenwerken aan documenten verschilt bij beide diensten. Waar de search reus kiest voor een rechtstreekse aanpak, roept Office 365 business allerlei mechanismen in het leven om te voorkomen dat verschillende medewerkers op hetzelfde moment met dezelfde data bezig zijn. Beide methodes voldoen echter en het zal een kwestie van persoonlijke voorkeur zijn welke in de praktijk het beste bevalt.

Auteur

Henk Jansen