Start met cloud computing

Vijf redenen waarom jij als ondernemer de cloud in moet

22 september 2017

Vind je het tijd dat jij en je personeel altijd en overal bij werkbestanden kunnen? Start met cloud computing. Het is de handige en goedkope manier om (online) samen te werken.

Kantoor in de cloud

Met cloud computing maak je gebruik van software die draait op een externe server. Je gebruikt dus niet de programma’s die op de computer zijn geïnstalleerd, maar programma’s die worden gehost op een server van leveranciers van online diensten. Het biedt daardoor veel mogelijkheden om tijd- en plaatsonafhankelijk te werken. 

Je hebt hierdoor geen lokale opslag dus je documenten zijn overal en voor alle medewerkers toegankelijk. Nog een groot voordeel, het is bijzonder veilig, je documenten raak je niet kwijt. Maak wel back-ups voor het, inmiddels steeds uitzonderlijker, geval dat je niet online bent. Betrouwbare grote spelers als Microsoft en Google bieden met respectievelijk Office 365 en Google Apps bijvoorbeeld uitgebreide mogelijkheden voor een virtuele kantooromgeving.

Vijf redenen om te starten met cloud computing:

1. Geen dure licenties; 

2. Gratis of betalen naar gebruik (dus niet voor complexe functies die je nooit gebruikt, of voor medewerkers die een bepaald programma nooit gebruiken);

3. Weinig eigen onderhoud en eigen kennis nodig (dag systeembeheerder!);

4. Je bent niet afhankelijk van één computer (toegang op elk mobiel apparaat met internet);

5. Efficiënter samenwerken (alles op één plek).

Zo ga je aan de slag

Cloud computing werkt eenvoudig. Veel diensten zijn gratis (bijvoorbeeld Google Apps). Alles wat jij en je personeel hoeven te doen is naar de website van de dienst gaan en een account aanmaken. Met je wachtwoord kun je vervolgens inloggen op elk apparaat met toegang tot internet. 

Minimale ICT-kosten

Het bedrijf g-company helpt klanten om te migreren naar online applicaties, met name Google Apps. Zelf hebben ze dat in de uiterste vorm doorgevoerd. In zijn vijfjarig bestaan heeft g-company nog nooit één softwarepakket gekocht; letterlijk alles doen eigenaar David Saris en zijn mensen online. Een server of systeembeheerder hebben ze dus niet nodig. “Onze ICT-kosten zijn minimaal”, zegt Saris, die weet dat ook zijn klanten daar flink op besparen. Lees het hele interview met David Saris van g-company in het e-book Eerste hulp bij Slim Werken Slim Reizen

Is cloud computing veilig?

Voor de meeste ondernemers is het zonder meer veilig. Ten eerste omdat je nooit bestanden kwijt bent bij een crash of diefstal. Alles staat immers opgeslagen op de server van je online dienstverlener. Die heeft bovendien specialisten in dienst die fouten en bugs kunnen oplossen. 

Internetondernemer Ronnie Overgoor schreef een column over de voordelen van cloud computing. Lees ‘Cloud computing; altijd en overal bij data en software’.