Zo maak je sterke wachtwoorden

Wachtzinnen: niet te kraken, makkelijk te onthouden
Een beetje hacker kraakt een eenvoudig wachtwoord binnen enkele minuten. Soms zelfs binnen enkele seconden. Zulke wachtwoorden zijn dus heel riskant. Vervang ze direct door sterke wachtwoorden. En dat zijn geen wachtwoorden meer, maar wachtzinnen.
Meer tips om je te wapenen tegen hackers?
Klik hier
Lees het whitepaper Cybercrime!
Lees verder
Ieder wachtwoord is te kraken. Dat is een kwestie van tijd. Hackers gebruiken hiervoor speciale programma's en databases met miljoenen veel gebruikte woorden (waaronder gelekte wachtwoorden). Zo is 123456 het meest gebruikte wachtwoord voor hotmail. Zulke wachtwoorden worden dan ook het eerste geprobeerd.
 
De tijd als bondgenoot
Laat je niet ontmoedigen door het feit dat elk wachtwoord gekraakt kan worden, want de tijd kan ook in je voordeel werken. Als het heel lang duurt om een wachtwoord te achterhalen dan wordt de tijd je bondgenoot. Als het hacken te lang duurt, dan loont het voor de hacker de moeite simpelweg niet.
 
Lange wachtwoorden zijn beter
Wachtwoorden die moeilijk te achterhalen zijn bestaan uit een combinatie van letters (kleine en hoofdletters), cijfers, spaties en leestekens. En ze moeten een beetje lang zijn, want hoe langer het woord, hoe moeilijker het te kraken is. Bij elk teken dat wordt toegevoegd komen er namelijk een kleine honderd nieuwe mogelijkheden bij (26 kleine en hoofdletters=52, plus 10 cijfers= 62 plus 34 leestekens= 96 mogelijkheden). Bijvoorbeeld: met een dergelijke combinatie van in totaal tien tekens duurt het eeuwen voordat het wachtwoord gekraakt is. Gebruik je alleen tien kleine letters dan zijn daar maar twee dagen voor nodig.
 
Wachtzinnen maken
Het probleem met lange en ingewikkelde wachtwoorden is alleen dat ze moeilijk te onthouden zijn. De oplossing is daarom een wachtzin. Die bestaat uit veel karakters, die je makkelijk kunt onthouden. Bijvoorbeeld: De Tango Is Een Mooie Dans. Voeg daar nog wat cijfers en leestekens aan toe en een hacker krijgt hier een megaklus aan.
 

Tip: Maak geen wachtzinnen van uitdrukkingen, die algemeen bekend zijn, zoals spreekwoorden. Deze kunnen makkelijk worden geraden.

 
Gebruik variaties
Als je een goede wachtzin hebt kun je daar drie of vier letters aan toevoegen, die iets zeggen over de applicatie of dienst waarvoor deze wachtzin bedoeld is. Voor gmail bijvoorbeeld de eerste drie letters gma. Zo weet je altijd het wachtwoord voor elke toepassing uit je hoofd.
 
Niet opslaan op computer
Wachtzinnen kun je beter niet op je computer opslaan. Onthoud je wachtzin dus of schrijf hem eventueel ergens op waar je hem makkelijk weer terug kunt vinden, bijvoorbeeld in een favoriet boek.
 
Keyloggers
Al je werk aan sterke wachtwoorden kan in één klap ongedaan worden gemaakt als je een keer op een foute link klikt, waardoor meegluursoftware op je pc of laptop wordt geïnstalleerd. Keyloggers worden ze genoemd. Keyloggers zijn programmaatjes die je toetsaanslagen bijhouden en doorgeven aan kwaadwillenden. Bij die toetsaanslagen zullen ook je wachtwoorden zijn. Keyloggers komen niet zomaar op je pc. Je moet daarvoor op een link in een verdacht mailtje hebben geklikt of een onveilige website hebben bezocht. Op je hoede zijn dus: nooit klikken op links die je niet vertrouwt.
 
Regelmatig veranderen
Het is verstandig je passwords regelmatig te vernieuwen. Een nieuw wachtwoord instellen is snel gebeurd en het kan een hoop ellende voorkomen. Doe dat in elk geval voor je e-mail accounts, je wifi-wachtwoord en voor je inlogcodes op sociale netwerken.
 
Tip: Gebruik nooit wachtwoorden die te raden zijn, zoals varianten op je eigen naam of de namen van je huisdieren, kinderen of geliefden, hobbies of andere persoonlijke voorkeuren of kenmerken, want die zijn gemakkelijk te achterhalen, vooral via sociale netwerken.
 
Tip 2:
Gebruik een password manager als je veel passwords hebt en het moeilijk vindt die allemaal te onthouden. Je hebt dan maar één password nodig. De manager onthoudt de rest. Bijvoorbeeld Roboform (Windows), 1Password (Mac) en Kaspersky Password Manager (Windows)
 
Tip3:
Test hier hoe veilig wachtwoorden zijn.
 

Dossiers

Is WiFi op de werkvloer wel veilig?

Zorg voor een goede beveiliging
Werken zonder draden en snoeren maakt je leven een stuk eenvoudiger. Maar er is ook een keerzijde; kwaadwillenden hoeven niet eens fysiek meer naar...

Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres:
Reactorweg 9a
3542 AD Utrecht
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten