Wat verandert met het regeerakkoord aan de zorgverzekering van ondernemers?

Regeerakkoord: Inkomensafhankelijke zorgpremie

25 november 2013

De premies in de zorg worden inkomensafhankelijk, heeft kabinet Rutte II aangekondigd in het nieuwe regeerakkoord. Heb je als ondernemer een modaal inkomen, dan ga je 42 procent meer premie betalen.

Zorgverzekeringswet: nominale en inkomensafhankelijke premie

"Financiering in de zorg wordt in hoofdzaak inkomensonafhankelijk en de zorgpremie verdwijnt," kondigt kabinet Rutte II aan in het regeerakkoord 'Bruggen slaan". In de praktijk betekent dat dat de nominale premie (de zorgverzekeringswet bestaat uit een nominale premie en een inkomensafhankelijke premie), van 1222 euro omlaag gaat naar 255 euro. Daar staat tegenover dat de inkomensafhankelijke bijdrage flink omhoog gaat: vanaf het wettelijk minimumloon betaal je vanaf 2014 een inkomensafhankelijke premie van 11,1 procent.

Zorgpremie voor ondernemers met modaal inkomen 

Een ondernemer met een modaal inkomen (33.000 euro per jaar) betaalt vanaf 2014 naast de nominale premie van 255 euro, een inkomensafhankelijke premie van 1568 euro. Dat komt neer op 1823 euro per jaar aan zorg. Hiermee betaal je in 2014 met een modaal inkomen 42 procent meer aan premie voor het basispakket van je zorgverzekering.

Zorgpremie voor ondernemers met twee keer modaal inkomen

Verdien je als ondernemer twee keer modaal, dan betaal je een inkomensafhankelijke premie van 5231 euro. Daarmee betaal je bij een jaarinkomen van 66.000 euro of hoger, een zorgpremie van 5486 euro per jaar. De totale zorgpremie voor iemand met een minimumloon (18.872 euro per jaar) blijft bij de nominale premie van 255 euro.

Lagere inkomstenbelasting

Om de lastenverzwaring op de zorgverzekering te compenseren, heeft de regering besloten de inkomstenbelasting te verlagen. Het hoge belastingtarief gaat van 52 naar 49 procent en de derde schijf verlaagt van 42 naar 38 procent.

Werkgevers versus werknemers

De zorgkosten blijven - net zoals nu - gelijk verdeeld tussen werkgevers en werknemers

Bronnen: Verzekeringssite, Regeringsakkoord 'Bruggen slaan'. 

Auteur

Lenneke Arts