Smartsourcing via de cloud: nu ook voor het mkb

Column Tim Kieft | Cloud maakt smartsourcing toegankelijk voor mkb
Er is een onderdeel van cloud computing dat naar mijn mening veel te weinig wordt ingezet, maar dat tot echt grote concurrentievoordelen kan leiden. Het zal op termijn de complete wereldeconomie op zijn kop zetten. Daar ben ik van overtuigd.
Er is bijna geen manager in Nederland meer te vinden aan wie je het begrip cloud computing nog moet uitleggen. Ga maar na… zijn de termen Office365, Google Apps en Dropbox bekend voor je? Ik denk dat het antwoord daarop ‘ja’ is. De meeste mkb-ondernemers overwegen dan ook in de nabije toekomst ‘iets met de cloud’ te gaan doen, als ze er niet nu al geheel of gedeeltelijk in werken.
 
Smartsourcing?
Het fenomeen dat dankzij de cloud grote verschillen gaat maken de komende jaren is smartsourcing. Smartsourcing is het proces waarbij werk op een slimme manier wordt uitbesteed aan specialisten wereldwijd, veelal in lage-loonlanden. Een trend waarmee bedrijven niet alleen hun kosten kunnen verminderen maar ook hun innovatievermogen vergroten!
 
Wat is er zo nieuw aan smartsourcing?
In de vorige eeuw werd een enorme productiviteitsstijging en economische groei gerealiseerd door arbeiders te verplaatsen naar waar het werk was. Miljoenen gastarbeiders vonden zo een nieuw thuisland. Nieuwe cloudtoepassingen van de 21ste eeuw maken het nu echter veel eenvoudiger om het werk te verplaatsen naar waar de meest geschikte, betaalbare arbeid zich bevindt. En dat kan op zo’n eenvoudige manier dat zelfs mkb-bedrijven hiervan kunnen profiteren!
 
Hoe werkt smartsourcing?
Smartsourcing is niet nieuw. Al sinds 2003 bestaan de eerste cloudbased applicaties die internationale vraag en aanbod van diensten bij elkaar brengen. Die applicaties maken het je gemakkelijk om kleine en grotere projecten die je normaal intern (of extern) zou laten uitvoeren online te zetten waarna verschillende kenniswerkers uit de hele wereld hierop kunnen bieden. Door handig te selecteren kunnen de beste specialisten voor het project worden ingehuurd tegen een fractie van de kostprijs die je in Nederland kwijt zou zijn. En het mooie is dat de applicatie bovendien de selectie, het projectmanagement en de betaling gemakkelijker maakt.
 
Wat kun je smartsourcen?
Misschien is je eerste gedachte: leuk dat smartsourcen maar zijn mijn projecten daar wel geschikt voor? Meestal is dat inderdaad het geval. In principe kan ieder project waarbij je niet fysiek aanwezig moet zijn gesmartsourct worden. Daarom vind ik ook dat veel te weinig bedrijven dit in hun bedrijfsvoering hebben opgenomen. Onlangs schreef ik een boek over cloud computing. De tekst werd geredigeerd door iemand in Azië, de vormgeefster werkte vanuit Zuid-Europa en op hetzelfde moment werden alle illustraties gemaakt door iemand uit Canada. Ik kan je zeggen dat het een erg prettig gevoel gaf dat een team 24x7 aan het project werkte en dat het project bovendien ieder moment dat ik weer inlogde vooruitgang had geboekt! Binnenkort ligt het boek bij Bol.com, maar het moet eerst nog gedrukt worden in een van de Baltische staten… uiteraard tegen de laagste prijs.
 
Voorbeelden van projecten die je kunt smartsourcen zijn onder andere:
 
Cloudapplicaties voor smartsourcing
Wat voor jou de best passende cloudapplicatie is kan ik niet zeggen. Er zijn verschillende allround applicaties en heel specialistische voor specifieke projecten. Neem in ieder geval eens een kijkje op de volgende sites: eLance, oDesk, vWorker, Mechanical Turk, 99Designs en Guru. Wanneer je de eerste stappen wilt zetten op het gebied van smartsourcing adviseer ik te beginnen met een eenvoudig project. Om dit project tot een goed einde te brengen is het verstandig potentiële kandidaten vooraf goed te interviewen en tijdens het project regelmatig (in ieder geval eenmaal per dag) feedback te geven. Dit kan allemaal via de cloudapplicatie voor smartsourcing waar je uiteindelijk mee gaat starten.

Week van Het Nieuwe Werken - Vrijdag 'Mobiel kantoor'

Mobiel werken betekent dat je zelf kan bepalen wanneer je werkt en waar je werkt. Marketingbureau 7 causes heeft dit laatste wel heel letterlijk genomen en rijdt met alle werknemers in een grote bus door heel Nederland.
week-nieuwe-werken-vrijdag-mobiel-13113114123.png

Veilig werken met cloud computing in tien stappen

Stap veilig en goed voorbereid de cloud in
Veel ondernemers zijn nog terughoudend om bedrijfsgegevens over te hevelen naar de cloud. Ze zijn vaak bang voor internetcriminelen die hun gegevens...

Online software: haal goud uit de cloud

Acht handige online applicaties voor ondernemers
Het model van Software as a Service (Saas) betekent dat kleine bedrijven en zzp'ers de beschikking krijgen over functionaliteit, die voorheen alleen...

Mkb loopt achter met cloud computing

Meer dan helft mkb'ers hecht geen belang aan de cloud
Slechts 23 procent van de mkb-ondernemers werkt in de cloud. Onbekendheid en scepsis zijn de belangrijkste struikelblokken voor kleine ondernemers.

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten