Verzekeraar zet ondernemer met rug tegen de muur

Ondernemer na zeven ramkraken door verzekeraar geroyeerd

05 december 2012

Ondernemer Jenke Haverhals is in drie jaar tijd al zeven keer slachtoffer geworden van ramkraken. Zijn verzekeraar wil hem daarom per 7 januari 2013 royeren. MKB directeur Noord Holland Fabian Nagtzaam: "Een schandalige actie van de verzekeraar."

Ondernemer Jenke Haverhals uit Zwanenburg zag in drie jaar tijd, al zeven keer een auto zijn schoenen- en sportmodezaak binnen scheuren. De buit: vooral dure jassen. Preventieve maatregelen als tralies voor de ramen, trainingen voor het personeel, camerabeveiliging, kogelwerend glas en rookmachines mochten niet baten. Ook het Keurmerk Veilig Ondernemen heeft de ondernemer niks opgeleverd. Keer op keer is Haverhals slachtoffer van de dieven die nog steeds niet gepakt zijn. Voor zijn verzekeraar reden om hem te royeren per 7 januari 2013.

'Schandalige actie verzekeraar' 

Fabian Nagtzaam, directeur van MKB Noord Holland, heeft een geval als dit niet eerder meegemaakt. "Alleen bij juweliers komen ramkraken weleens voor, maar zeker niet in de schoenenwereld. En dat een verzekeraar besluit te stoppen met verzekeren is al helemáál bijzonder. Daarom maken we ons sterk om deze ondernemer te helpen en hem zo snel mogelijk terug in verzekering te helpen. Ik vind het een schandalige actie van de verzekeraar, de ondernemer staat met zijn rug tegen de muur. Ja, het is waar dat een verzekeraar mag besluiten een cliënt niet meer te verzekeren omdat het risico te groot is. Maar dan ga je in gesprek met elkaar, leg je als verzekeraar uit waarom. Nu is de overeenkomst eenzijdig opgezegd. Zo ga je niet om met je klanten."

In gesprek met verzekeraar

Vanmiddag gaat ondernemer Haverhals samen met zijn tussenpersoon in gesprek met de verzekeraar, om te kijken of ze er tóch samen uit kunnen komen. "Als dat niet lukt, moeten we gaan kijken of het bij een andere verzekeraar mogelijk is een verzekering af te sluiten," aldus Nagtzaam. "Veilig ondernemen doe je sámen. Het moet niet alleen een plicht zijn voor de ondernemer, ook een recht."

Wat kun je ertegen doen? 

De overvallers zijn intussen nog steeds niet gepakt. Het is ook niet bekend of het steeds dezelfde criminelen zijn die het op de schoenenzaak van de ondernemer hebben gemunt. Hoe kun je je als ondernemer nu wapenen tegen dit soort criminelen? Nagtzaam: "In Noord-Holland organiseert het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Kennemerland veiligheidstrainingen voor personeel en veiligheidscongressen over cameratoezicht. Verder kun je via VKB-regelingen subsidie krijgen voor het uitvoeren van een veiligheidsscan en het nemen van maatregelen. En dan is er natuurlijk nog het Keurmerk Veilig Ondernemen, waarbij ondernemers, politie en brandweer samenwerken om de veiligheid te vergroten." 

Auteur

Lenneke Arts