Armoede onder zelfstandig ondernemers groeit

Zzp'ers moeten zich professionaliseren
De armoede in Nederland neemt snel toe blijkt uit een rapport van het SCP. Ook steeds meer zzp'ers zitten financieel in slecht weer. Juist in deze tijd van financiële tegenslagen is het voor hen van groot belang om zich te blijven professionaliseren.
Het aantal Nederlanders dat per maand te weinig overhoudt om goed van rond te komen, is in 2011 met 180-duizend toegenomen, tot 1,1 miljoen. Het gaat om 7,1 procent van de bevolking, becijfert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in het rapport Armoedesignalement 2012, dat vandaag verschijnt.
 
Armoede onder zelfstandig ondernemers
Zelfstandige ondernemers vangen de hardste klappen op. In 2011 was het aantal arme zzp'ers voor het eerst groter dan het aantal armen in loondienst (175 duizend versus 170 duizend). De toename is een logisch gevolg van de crisis, stellen de onderzoekers van het SCP en het Centraal Bureau voor de Statistiek in het rapport. Ook de komende jaren, als Nederland verder moet bezuinigen, zal de armoede toenemen. Maar de instituten wagen zich niet aan een voorspelling. 
 
Dienen voor je gaat verdienen
Josette Dijkhuizen'ZZP Ondernemer van het Jaar', ziet die armoede onder zelfstandig ondernemers ook? "Jazeker. Dat zie ik vooral aan het gedrag van zzp'ers in netwerksessies", zegt ze. "Het hele model van 'Eerst dienen voor je gaat verdienen' is aan het verdwijnen. Mensen komen steeds eerder tot de kern om zaken te doen.” Volgens Dijkhuizen is het voor zzp'ers heel belangrijk om bij de start van hun bedrijf met andere zelfstandigen te praten om samen kennis te delen en te sparren. "Ze geven zichzelf daar geen tijd meer voor en willen zo snel mogelijk iets terug krijgen van de ander."
 
Elkaar opzoeken
Volgens Dijkhuizen is het van groot belang dat zelfstandig ondernemers juist nu meer moeten samenwerken om te kunnen overleven. "Zzp'ers moeten elkaar opzoeken, samen naar buiten treden en projecten doen. Ook Martijn Pennekamp, belangenbehartiger van zzp’ers in Nederland, stelt dat zzp’ers elkaar juist nu op moeten zoeken en hun kennis en kunde moeten bundelen. Maar dit is ook de juiste periode om jezelf naar een hoger niveau te tillen: “Investeer in jezelf door een opleiding te doen of doe een cursus acquisitie voerenNatuurlijk kost ook dat geld, maar klanten zijn steeds meer op zoek naar professionaliteit dus het is belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen op je vakgebied. Er komt weer een tijd dat je van die investering profiteert.”
Ook Dijkhuizen vindt die professionalisering belangrijk: "Ik merk dat veel zelfstandig ondernemers vergeten om zich te professionaliseren. Ze denken dat ze kunnen blijven teren op het foefje dat ze kennen, maar je kunt in deze tijd geen gemiddelde meer zijn. Je moet een topper in je vak zijn.”
 
Weer in loondienst
Om de geldzorgen de kop te bieden, is de verwachting dat veel zzp’ers naast hun bedrijf een baan in loondienst gaan zoeken. Dijkhuizen: “Ik denk dat veel zzp’ers gedwongen worden om weer in loondienst te gaan, maar ze moeten dit niet onderschatten. Als je eenmaal gewend bent om voor jezelf te werken, is het heel lastig om weer een hiërarchische structuur te dulden."
 
 
 

Vraag niet beantwoord of nog een vraag?

MKB Servicedesk helpt je graag verder!

Trends: Minder starters, snel stoppende zzp'ers

Bereid je goed voor, kom naar de Startersdag op 3 november
Het aantal Nederlanders dat een onderneming begint, daalt. En van de mensen díe starten, heeft 62 procent die onderneming na vier jaar nog. Met...

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten