Nieuwe Winkeltijdenwet: wat zijn de gevolgen?

Móeten ondernemers straks hun winkel opengooien op koopzondag?

26 februari 2013

De verantwoordelijkheid voor winkelopenstelling op zondag ligt voortaan bij gemeenten. Tenminste, als het wetsvoorstel voor de nieuwe Winkeltijdenwet, dat nu bij de Eerste Kamer ligt, wordt aangenomen. Wat kun je de komende weken verwachten en wat houdt de wetswijziging in?

Whitepaper: Hoe start ik een webshop?

Huidige winkeltijdenwet

De huidige Winkeltijdenwet bepaalt dat winkels doordeweeks en op zaterdag tussen 6.00 en 22.00 uur open mogen zijn en dat winkels op zondag in principe dicht zijn. Als de gemeenteraad het toestaat, mogen winkels daarnaast op maximaal twaalf zondagen per jaar open zijn. Wil een gemeente méér dan twaalf koopzondagen per jaar open zijn, dan kan de gemeente gebruik maken van de toerismebepaling. Mits er sprake is van substantieel toerisme.

Initiatiefvoorstel Winkeltijdenwet 

Sinds de Tweede Kamer het initiatiefvoorstel Winkeltijdenwet van D66 en GroenLinks heeft aangenomen, veranderen de regels voor zondagopenstelling mogelijk. Volgens BNdeStem besluit de Eerste Kamer op 12 maart over dit voorstel. Als het voorstel tot wijziging van de Winkeltijdenwet wordt aangenomen, mogen gemeenten voortaan zélf bepalen of ze op zondag open willen gaan. De Tweede Kamer heeft al ingestemd met dit voorstel, nu de Eerste Kamer nog.

Onrust in Tilburg en Utrecht

Intussen is het niet rustig in koopzondagenland. Vanaf komend weekend mogen de winkeliers in Utrecht bijvoorbeeld ieder weekend open. En in Tilburg geldt juist sinds afgelopen weekend een verbod op de wekelijkse openstelling op zondag. Reden: een groep kleine winkeliers noemde de onbeperkte koopzondagen 'oneerlijke concurrentie' en won een rechtszaak tegen de gemeente, waarmee een eind kwam aan de wekelijkse openstelling op zondag.

Wel of niet open op zondag?

Ondernemers zijn verdeeld in hun mening over openstelling op zondag. Vooral kleine winkeliers vrezen ervoor, omdat ze dan extra personeel moeten inhuren en veel waarde hechten aan een dag vrij op zondag. Maar ja, ga je níet open op zondag als je gemeente anders heeft besloten, dán loop je het risico weggeconcureerd te worden.

Nadelen onbeperkte koopzondagen

  • Een extra dag werk per week, zowel voor jezelf als voor je personeel

  • Extra loonkosten door loontoeslag op zondag

  • Extra andere kosten: verlichting, verwarming

Voordelen onbeperkte koopzondagen

  • Extra service voor je klanten 

  • Meer omzet binnenhalen

  • Blijven concurreren met andere winkeliers

Online ondernemen

Zie je het als winkelier niet zitten om open te gaan op zondag en extra personeelskosten te moeten maken? Je kúnt de oplossing natuurlijk zoeken in de online wereld. Zet een goede webshop op, waardoor je dáár kunt blijven verkopen op zondag, zonder dat je fysiek in je winkel hoeft te staan. 

Auteur

Lenneke Arts