Tips voor slimme en veilige wachtwoorden

Pas op voor cybercrime

02 april 2020 01 september 2020

Slimme en veilige wachtwoorden zijn belangrijk om veilig online te kunnen ondernemen. Online ondernemen biedt ongekend veel mogelijkheden, maar er is een nadeel waar we ook bewust van moeten zijn: cybercrime. Hier moeten we ons tegen beveiligen. Nu de vakanties er aan komen en je wellicht niet dagelijks al je accounts checkt is het belangrijk om sterke wachtwoorden te kiezen.

Cybercriminelen verzinnen allerlei manieren om persoonlijke gegevens, sites, bankrekeningen te achterhalen om jou schade te berokkenen. Om prettig online te kunnen werken is het noodzakelijk om veilige wachtwoorden te gebruiken voor je online accounts. In dit artikel krijg je een tiental tips voor slimme en veilige wachtwoorden.

Slimme en veilige wachtwoorden

Ik wil je eerst twee vragen stellen: Vind je het moeilijk om steeds weer unieke wachtwoorden te bedenken? En gebruik jij hetzelfde wachtwoord voor meer dan één online account?

Als je een of meer van deze vragen met ja hebt beantwoord raad ik je aan onderstaande tips te lezen. Je kunt ze direct toepassen en zo zorgen dat je online beter wordt beschermd tegen cybercriminaliteit en ID diefstal.

De tips die je altijd en over veilige wachtwoorden vind zijn:

  1. gebruik niet je naam, geboortedatum en de naam van je hond

  2. gebruik combinatie van (HOOFD)letters, cijfers en symbolen !@#$%^& -

  3. maak lange wachtwoorden

  4. maak voor elk account een uniek veilig wachtwoord

  5. hang je veilige wachtwoorden niet naast de computer

  6. geef je veilige wachtwoord aan niemand

  7. gebruik een herstel e-mail adres

  8. gebruik SMS-identificatie

  9. gebruik een veilige wachtwoord zin

Je wachtwoorden onthouden

Als je alle bovenstaande tips toepast dan heb je al snel tientallen wachtwoorden en wachtwoordzinnen. Nog steeds moeilijk om te onthouden. Daarom geef ik je twee concrete tips, zodat je met een veilige wachtwoordzin heel gemakkelijk per website een wachtwoord kunt genereren. Op een later tijdstip kun je dit wachtwoord weer opnieuw laten genereren. Zo hoef je niets op te schrijven.

Tip voor veilige wachtwoordzinnen

Een wachtwoordzin bestaat uit de eerste letters van een zin. Bedenk een zin die je makkelijk kunt onthouden, waar ook cijfers in zitten en hoofdletters. Neem van ieder woord de eerste letter. Een voorbeeld: Jan Jansen woont in Maastricht op postcode 6211 AA en is jarig op 5 april. Zijn wachtwoordzin kan zijn: Ik ben Jan Jansen woon in Maastricht op 6211AA. Het wachtwoord wordt dan IbJJwiMo6211AA. Vervolgens kun je de I vervangen door 1 en kun je 'op' vervangen door @ en kun je de 11 vervangen door !!. Het wachtwoord wordt dan 1bJJwiM@62!!

Tip voor veilige wachtwoorden per site

Zelf maak ik gebruik van hashapass.com. Deze site heeft geen login maar gebruikt wiskundige formules en parameters om er veilige en goede passwords van te maken. Dit alles in je eigen browser zodat er geen informatie over het internet wordt gedeeld. Belangrijk is om een goed hoofdwachtwoord te kiezen en de parameter te onthouden. Ben je je wachtwoord voor een site kwijt, dan kun je met de combinatie van je hoofdwachtwoord en de parameter het wachtwoord opnieuw genereren. Eventueel kun je het gegenereerde wachtwoord nog aanvullen met een vaste code, bijvoorbeeld je postcode.

Je kunt ervoor kiezen om altijd de sitenaam te nemen en deze aan te vullen met je initialen, je postcode of 123. Jan Jansen kan bijvoorbeeld kiezen voor sitenaam6211 in combinatie met zijn wachtwoord. Dit geeft voor verschillende sites, verschillende wachtwoorden. Voor gmail wordt in dit voorbeeld het wachtwoord: ZNNhYkEw en voor facebook: ES/y6YsD. je kunt het zelf testen op hashapass.com. Kortom door een sterke wachtwoordzin te gebruiken in hashapass heb ik voor iedere site een ander wachtwoord. Zo bescherm ik mijn online identiteit optimaal.

Auteur

Robert Mares