"Altijd mijn bestanden bij me vanuit mijn eigen cloud"

Interview met Björn Vijfvinkel | Werkplek van de toekomst

12 juni 2017

Steeds meer ondernemers benutten de voordelen van cloud computing. Dat heeft het nodige effect op je kantoor en je ICT. Hoe ziet jouw werkplek eruit? We vroegen het aan ondernemer Björn Vijfvinkel.

Whitepaper Customer Relationship Management (CRM)

Kantoor in de cloud

Naam: Björn Vijfvinkel,

Bedrijfsnaam: Björn Ontwerp

Bedrijfsvorm: Eenmanszaak

Opgericht: 2004

Branche: Grafische dienstverlening

Wat voor bedrijf heb je?

“Wij zijn totaalpartner van bedrijven op grafisch gebied; het begint vaak met het ontwikkelen van een logo en huisstijl, daarna volgt vaak een website, bedrijfskleding, autobelettering, promotiematerialen, etc.”

Hoe ziet jouw werkplek eruit?

“Ik heb een eenmanszaak aan huis, een flink kantoor met een pc, een mac, een printer, een aparte scanner en een bestandenserver. 80 procent van de werktijd zit ik op kantoor.”

Kun jij makkelijk op afstand werken?

“Ja, ideaal. Een paar jaar geleden heb ik een MacBook Pro (laptop) aangeschaft en sinds vorig jaar heb ik een eigen bestandenserver thuis geïnstalleerd. Ik kan met mijn MacBook vanaf iedere locatie online inloggen op mijn server. Daardoor heb ik altijd mijn bestanden bij me. Gehost door mijn eigen server.”

Je hebt dus je eigen cloud?

“Ja, inderdaad. Het werkt prima. Voorheen kon ik alleen thuis bij mijn bestanden, en dat is soms lastig als je bij een afspraak bent. Ik ga binnenkort op vakantie, en nu kan ik zelfs vanaf mijn vakantieadres eenvoudig mijn mail checken en waar nodig aan projecten werken.”

Dat kan ook een nadeel zijn

“Zeker. Altijd en overal kunnen werken moet je wel in de hand houden. Op vakantie is het dus ook puur voor spoedgevallen. Die service kan ik dan ook bieden.”

Wat is het belangrijkste voordeel voor jou?

“Het is vooral makkelijker. Voorheen was je veel tijd kwijt aan het ordenen en beveiligen van je bestanden. Aan het eind van iedere dag maakte ik een back up en dat kost de nodige tijd. Cloud computing is een positieve ontwikkeling voor mijn bedrijf. Het levert me flexibiliteit en zekerheid op. Ik denk dat de cloud je niet per sé direct meer klanten oplevert, maar het werkt vooral voor jezelf een stuk fijner en efficiënter.”

Ben jij regelmatig bezig met de IT en automatisering van je onderneming?

“Ik ben constant aan het innoveren op het gebied van IT. Het is een kwestie van: ogen open houden en bijblijven. Ik praat regelmatig met met andere ondernemers en klanten over hoe zij hun processen hebben georganiseerd. Daarnaast is je inlezen in de materie in jouw sector heel belangrijk. Ook via social media, zoals twitter, facebook en LinkedIn zorg ik dat ik bij blijf. Meegroeien in deze tijd is heel belangrijk.”

Auteur

Raphael Klees