Mobiel werken maakt IT voor bedrijven goedkoper

Draadloos werken en BYOD leveren ondernemer winst op

12 juni 2017

Dankzij de trend van mobiel werken wordt de IT-infrastructuur van bedrijven steeds goedkoper. De behoefte aan moderne, draadloze netwerken zorgt voor minder hardware en minder stroomverbruik. Dat blijkt uit onderzoek van IT-dienstverlener Dimension Data onder 1200 organisaties.

Whitepaper Customer Relationship Management (CRM)

Mobiel tijdperk

De belangrijkste conclusie uit het onderzoeksrapport is dat IT-netwerken in de toekomst twee keer zo goedkoop worden als de traditionele netwerken van nu. Dit komt met name door de verwachte groei richting een volledig mobiel netwerk. Toekomstige netwerken vereisen minder investeringen en zijn goedkoper in het gebruik door eenvoudiger beheer, universele toegang en omdat ze minder stroom en koeling nodig hebben.

Bring Your Own Device (BYOD)

Op dit moment bestaan bedrijfsnetwerken voor circa tachtig procent uit vaste, bedrade poorten en twintig procent WLAN-poorten die verschillende gebruikers ondersteunen. Er is echter een groeiende groep gebruikers, die de organisatie vraagt om de infrastructuur geschikt te maken voor het Bring Your Own Device-concept (BYOD), waarbij werknemers gebruik maken van eigen mobiele apparaten voor zakelijk gebruik. Deze stap in de richting van een vollediger mobiel tijdperk zal de structuur van netwerken compleet veranderen.

Draadloos werken

"Gebruikers willen bewegingsvrijheid combineren met probleemloze toegang tot de informatie en tools die ze nodig hebben via hun eigen mobiele apparatuur", zegt Edwin de Brave, Solutions Director bij Dimension Data. "Wanneer we een traditioneel vast netwerk dat honderd gebruikers ondersteunt, vergeleken met een draadloze omgeving van dezelfde omvang, maakt de reductie in fysieke hardware – LAN-switches, aparte draadloze LAN-controllers en bekabeling – het draadloze netwerk tot vijftig procent goedkoper", legt De Brave uit.

Netwerk

De resultaten van het Network Barometer Report 2013 wijzen erop dat organisaties hun netwerken nog niet opwaarderen met het oog op mobiliteit en BYOD. Dat zal ongetwijfeld snel gaan veranderen om de nieuwe structuur van het toekomstige netwerk te kunnen faciliteren en van de kostenbesparingen die dit biedt, te kunnen profiteren.

Verbeter je IT

Maar hoe zorg je ervoor dat je IT goedkoper en slimmer is ingericht? Doe de gratis scan Efficiënter Werken en je krijgt advies op-maat.

Bronnen: Network Barometer Report 2013, werken20.nl

Auteur

Raphael Klees