Hoe snel verdien je zonnepanelen terug?

Wat is het rendement en de terugverdientijd van zonne-energie?

12 juli 2018

In de meest ideale situatie kun je je investering in zonnepanelen in zes jaar terugverdienen en realiseer je een rendement van 15 procent per jaar. Dat concludeert accountantsbureau Flynth na het maken van duizend financiële analyses over de aankoop van zonnepanelen.

Energiebesparende maatregelen 2019

Het rendement van de zonnepanelen hangt sterk af van de situatie. Er zijn ook gevallen waarbij de terugverdientijd 27 jaar was en het rendement 0 procent. De accountants van Flynth onderzochten wanneer zonnepanelen je het meest kunnen opleveren. Zij keken alleen naar het financiële aspect en kwamen tot een aantal conclusies:

  • Hoe lager het energieverbruik, des te hoger is het rendement, dat komt door de energiebelasting.

  • Het rendement is hoger als je netaansluiting niet verzwaard hoeft te worden. Hier komen namelijk behoorlijke jaarlijkse kosten bij kijken. 

  • Hoe hoger je belastbaar inkomen, des te hoger het rendement op je zonnepanelen. Het speelt ook mee of er verrekenbare verliezen zijn en of je gebruik kunt maken van aftrekposten als de EIA (Energie Investerings Aftrek) en subsidieregelingen als Asbest eraf, zonnepanelen erop

  • Het rendement van zonnepanelen hangt uiteraard af van de soort en hun ligging. Vol op het zuiden, langs de Nederlandse kust en met een ideale hellingshoek van 36 graden is het rendement het hoogst. (Lees hier hoe je de werking van je zonnepanelen kunt optimaliseren).

Eerst minder energie gebruiken

Flynth raadt ondernemers die willen besparen op hun energierekening aan te beginnen met zoveel mogelijk energie besparen. Daarna moet je kijken of je ergens een goedkopere energieleverancier kunt vinden, waarna je kunt overwegen zelf energie te gaan opwekken.

Auteur

Marlou Visser