"Ik word niet meer uit bed gebeld als er serverproblemen zijn"

Interview met Peter van Male | Is jouw IT up to date?

12 juni 2017

Is jouw IT en hardware klaar voor de toekomst? Ondernemer Peter van Male staat met zijn bedrijf voor een aantal issues: moet ik meer doen met cloud computing, digitaliseren en mobiel werken? Lees meer over zijn keuzes.

Whitepaper IT op orde: Hardware

Whitepaper Customer Relationship Management (CRM)

Naam: Peter van Male

Bedrijf: Steengoed Benelux BV

Product/dienst: Groothandel in halfedelstenen en newage artikelen

Aantal medewerkers: 5

1. Welk effect hebben trends als cloud computing en mobiel werken op je bedrijf?

"Op dit moment maken wij de overstap naar de cloud. Onze volledige data en boekhouding verschuift van onze servers naar een datacenter van onze IT-leverancier. Zij gaan ons ontzorgen op dit gebied. We betalen maandelijks een bedrag per gebruiker."

2. Vanwaar deze overstap?

"De servers waren vier jaar oud. Dat vind ik nog redelijk nieuw, maar dat schijnt antiek te zijn. We hebben nu geen onderhoud meer en onze leverancier hoeft niet meer op locatie te komen. Het is voor ons dus een besparing van tijd en kosten. We hebben minder stroomverbruik, hoeven geen servers meer handmatig op te starten. Dus word ik niet meer uit bed gebeld als er iets mis is. Ik ben blij dat ik er vanaf ben."

3. Hoeveel gaat het precies opleveren?

"Ik heb een inschatting gemaakt, maar het niet tot op de euro berekend. Grote voordeel van werken in de cloud is dat we ook allemaal van huis uit kunnen werken. Dat scheelt ook veel (reis)tijd en (reis)kosten. Het maakt het werken efficiënter. Ook over updates en software hoef ik me geen zorgen meer te maken. Onze leverancier heeft altijd de laatste software en zorgt dat alles up-to-date is."

4. Welk effect heeft dit op je hardware?

"Ik heb werknemers voorzien van mobiele apparatuur, zoals laptops en tablets, waarmee ze ook thuis kunnen werken. Op kantoor staan nog wel een paar desktop-pc’s; oudjes waar we geen afscheid van kunnen nemen. Dat komt omdat we sommige dingen lokaal moeten regelen. We hebben een etikettenprogramma dat we eigenlijk alleen op kantoor gebruiken. Etiketten worden dan afgedrukt en direct op de bestelling geplakt. Dit gaat handmatig."

5. Heb je ook print- en scanapparatuur aangepast?

"Ja. Printers zijn nu allemaal geschikt voor mobiel printen. Dus al lopend met een laptop of tablet kun je iets uitprinten bij een gekozen printer. Ook vanuit huis kun je printers op kantoor aansturen. We hebben scanners, waarmee we het meeste van binnenkomend papierwerk digitaliseren en opslaan. Niet al het papier kun je vermijden. We werken nog wel met raaplijsten die we handmatig checken. Dat kunnen we in de toekomst ook nog digitaliseren."

6. Hoe zit het met je telefoonlijn en internetverbinding?

"We maken nog steeds gebruik van ISDN-lijnen. Dat moet in de toekomst ook anders. Maar we doen het stap voor stap. Zodra we glaslasvezel mogelijk kunnen maken, gaan we ook onze telefonie overzetten. Onze telefooncentrale staat wel los van internet. Met de cloud zijn we wel afhankelijk van internet, maar mocht het internet eruit vliegen, dan kunnen we op een andere locatie gewoon verder werken. Thuis, bij een buurbedrijf; ik kan nu overal ondernemen. Het is wel eens gebeurd; dat een werknemer naar huis moest om zijn mail te lezen."

7. Hoe heb je de beveiliging ingeregeld?

"Dat heb ik bewust uit handen gegeven aan onze IT-leverancier. Beveiliging is belangrijk, daar moet je niet zelf aan gaan knutselen. Ik ben huiverig voor internetcriminelen. Onze partner zorgt voor een optimale, snelle en beveiligde verbinding met het datacenter. Al het verkeer is versleuteld en dus onmogelijk te benaderen door buitenstaanders."

Meer weten over IT van de toekomst?

Lees het gratis whitepaper IT op orde: hardware.

Auteur

Raphael Klees