Europese subsidies: wat is Horizon 2020?

70 miljard euro subsidie beschikbaar

06 oktober 2014

De Europese Commissie stelt in de periode 2014 tot 2020 70 miljard euro beschikbaar voor innovatie. De regeling Horizon 2020 is de opvolger van het Zevende Kaderprogramma (KP7), maar is hier en daar wel aangescherpt om de toegankelijkheid voor het mkb te vergroten.

Horizon 2020 is in het leven geroepen om de concurrentiekracht van de Europese Unie te versterken en maatschappelijke problemen op te lossen, door wetenschap en bedrijfsleven te laten samenwerken. Het budget is per jaar ongeveer 9 miljard euro, dit loopt naar 2020 op tot 11 miljard euro.

Problemen oplossen

Volgens de regeling kun je Europese subsidie aanvragen voor onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie in internationaal verband, waarmee je problemen wil oplossen die in heel Europa spelen, zoals klimaatverandering, vergrijzing, voedselveiligheid en betaalbare duurzame energie.

Je kunt aankloppen voor de subsidie voor financiering van een innovatief project, het aantrekken of behouden van onderzoekers, het versterken van hun internationale netwerk of het opdoen van nieuwe kennis en expertise.

Meer mkb

Het programma wordt op 12 november 2013 groots in de RAI in Amsterdam gepresenteerd. Er zijn een aantal veranderingen. Minimaal 20 procent van het budget moet aan het mkb worden toegekend, dit quotum was 15 procent. Het proces om de subsidie aan te vragen, wordt digitaler en eenvoudiger, belooft de Europese Commissie. 

Voor aanvragen of meer informatie kun je terecht bij het Expertisecentrum Internationaal Onderzoek en Innovatie (EIOI) van AgentschapNL.

Auteur

Marlou Visser