Slim bezuinigen: zo doe je dat!

Leer sturen op cijfers | Tip 8

04 november 2013

Kritisch kijken naar de kosten is voor elke ondernemer zinvol, niet alleen in een mindere economische periode. Als ondernemer moet je om te bezuinigen in ieder geval weten wát je kosten zijn. Juist daar valt een stuk eenvoudiger te besparen dan je zou denken.

1. Ken je kostenposten 

Met een goede kostenbegroting weet je als ondernemer direct waar de grootste kostenposten zitten en waar dus de meeste winst valt te behalen. Voor een optimaal overzicht verdeel je de kosten in:

  • productieve kosten (nodig voor verkoop of productie);

  • noodzakelijke kosten (voor bijvoorbeeld het bedrijfspand, je boekhouding en mobiliteit); en

  • ‘verspillende’ kosten (te dure lease- of huurcontracten).

Kijk ook scherp naar hoe nodig je noodzakelijke kosten zijn. Heb je echt zo’n groot kantoor of dure leaseauto nodig?

Tip! Stel nieuwe, realistische budgetten vast voor de kostenposten waarop je wilt besparen. En controleer regelmatig of de uitgaven binnen het budget blijven.

2. Onderhandel over de prijs

Je profiteert als je weet wat speelt in de markt en bij toeleveranciers. Het loont vrijwel altijd om prijzen en dienstverlening van de aanbieders waarmee je werkt regelmatig met hun concurrenten te vergelijken. Werk nooit met maar één leverancier, hoe goed je relatie ook is, maar vraag regelmatig een aantal nieuwe offertes.

Tip: Verzekeringen, drukwerk, internet en telefoonkosten en energie zijn bij uitstek posten waarop je flink kunt besparen. Maak regelmatig vergelijkingen en kies voor het gunstigste pakket tegen de beste voorwaarden. Leg je daarbij niet voor (te) lange tijd vast en noteer de datum waarop je je contract kunt vernieuwen.

3. Zuinig met je personeel

Je medewerkers vormen een grote kostenpost. Kijk daarom steeds kritisch naar wat je medewerkers opleveren. Blijf ook scherp op welke taken het beste bij ze passen en hoe je ze beter (efficiënter) kunt laten samenwerken, zowel binnen als buiten de organisatie. Personeel gemotiveerd houden is essentieel voor het rendement op de lange termijn. Dat hoeft niet per se met extra loon. Een positieve sfeer, goede arbeidsomstandigheden en personeelsuitje verhogen de productiviteit.

Lees ook het artikel: Houd je personeelskosten in de hand.

4. Flexibele schil

Groeit je bedrijf, maar zie je op tegen personeelskosten of het inhuren van een nieuwe medewerker? Denk dan aan inschakeling van een payroller of het inhuren van een zzp’er. Een payroller neemt je medewerker in dienst en zorgt daarmee voor alle bijbehorende plichten, administratieve lasten en risico’s. Je betaalt alleen de werkelijk gemaakte uren en in het geval van te duur of te weinig werk kun je snel van hem af.

Tip: Uit onderzoek van MKB-Nederland blijkt dat flexibel werken zorgt voor lagere kosten en gemotiveerder personeel. Zie voor meer informatie de Mobiel Werken Desk.

Auteur

Hans Pieters