Steeds meer export buiten de Europese Unie

Opkomende markten worden belangrijker

01 december 2017

Nederlandse bedrijven exporteren steeds meer naar landen buiten de Europese Unie. De BRIC-landen Brazilië, Rusland, India en China waren in 2012 de belangrijkste nieuwe afzetlanden voor Nederlandse ondernemers. Zij zien hier ook de grootste groeikansen, aangevuld met Amerika en Turkije.

Opkomende markten worden dus belangrijker. Dat blijkt uit onderzoek van kredietverzekeraar Atradius en exportorganisatie Fenedex onder ruim 400 ondernemers.

In 2012 werd 64 procent van de omzet uit de export binnen de Europese Unie verdiend, een procent minder dan in 2011. Exporteurs verwachten vooral groei in Brazilië, China, Rusland, Amerika en Turkije. Binnen Europa blijft Duitsland belangrijk. De Scandinavische landen komen op als exportbestemming.

Groeivoorspelling

Voor 2012 voorspelden ondernemers dat hun omzet door export met 7 procent zou groeien. Deze verwachting is uitgekomen, blijkt uit het onderzoek, al houdt het Centraal Bureau voor de Statistiek het op 5,3  procent omzetgroei.

Voor 2013 voorspellen de bedrijven een omzetgroei van 9 procent. Ruim drie op de vijf exporterende bedrijven verwacht omzetgroei. 

Auteur

Marlou Visser