Wat virtualisatie je allemaal kan opleveren

Wat is virtualisatie en wat levert het op?

12 juni 2017

Je werkt op jouw bedrijf met vier tot tien pc’s, maar komt capaciteit tekort. Of je wilt meerdere programma’s tegelijkertijd op een pc hebben draaien, maar niet alle programma’s kunnen overweg met het besturingssysteem. In beide situaties biedt virtualisatie uitkomst. Goed voor de continuïteit van je bedrijf en ook nog eens voordelig!

Whitepaper IT op orde: Hardware

Whitepaper Customer Relationship Management (CRM)

Wat is virtualisatie?

De meeste mensen werken met een computer waarop één besturingssysteem draait. Hoe gaaf zou het zijn wanneer je meerdere besturingssystemen kunt draaien, en dus meerdere programma’s? Welnu, zogenaamde virtualisatiesoftware maakt dat mogelijk. Er zijn meerdere vormen van virtualisatie mogelijk, afhankelijk van wat je nodig hebt.

Soorten virtualisatie

 • Servervirtualisatie is als technologie al het verst gevorderd en wordt ook het vaakst gebruikt. Voordelig alternatief voor het huren of kopen van een server

 • Applicatievirtualisatie. Programma’s draaien niet meer op het ‘werkstation’ van een medewerker, maar die worden vanaf een server ‘gestreamd’ naar de werkstations.    

 • Desktopvirtualisatie. Rekencapaciteit en opslag van veeleisende programma’s worden als het ware doorgegeven. Zo'n pc wordt ook wel een 'thin client' genoemd.

 • Storagevirtualisatie. De opslagcapaciteit wordt losgekoppeld van de effectieve opslagsystemen. Je creëert als het ware je eigen datacenter. Gegevens uit één applicatie kunnen moeiteloos over verschillende fysieke opslagsystemen worden gespreid. Op die manier blijft zo weinig mogelijk ruimte onbenut.

Voordelen virtualisatie

 • kostenbesparing 

 • energiebesparing (fysieke servers slurpen veel meer energie)

 • efficiëntie (geen traag werkende systemen)

Virtualisatiesoftware voor kleine bedrijven

Wat heb je ervoor nodig? Om een virtuele omgeving op je computer aan te maken, moet je eerst een programma downloaden en installeren dat die omgeving voor je aanmaakt. Voor Windows- of Linux-computers heb je daarvoor de keuze uit meerdere gratis programma's. Er zijn ook virtualisatieprogramma's voor Apple-computers. 

Gebruik je een programma voor zakelijke doeleinden, dan ben je een relatief klein bedrag aan een licentie kwijt. Houd er ook rekening mee dat de geheugencapaciteit van je pc moet worden uitgebreid.

Gratis virtualisatie programma's

 • VMware Player is de gratis versie voor een Windows- of Linux-pc. Je installeert het programma als elk ander standaard desktopprogramma. Met VMware Player kun je je eigen virtuele computer maken en configureren. Randapparatuur (usb-sticks e.d.) kun je er gewoon mee gebruiken.

 • Virtualbox is een goed alternatief voor VMware. Je kunt kiezen voor een uitgebreide versie (gratis voor privédoeleinden, zakelijke gebruikers betalen 50 dollar voor een licentie) en een opensource-versie. In de laatste ontbreekt ondersteuning voor usb-apparaten.

 • Virtual PC is de Microsoft-variant. Windows XP- en Vista-gebruikers kunnen Virtual PC 2007 gebruiken. Windows 7-gebruikers kunnen dankzij twee programma's (XP Mode en Virtual PC) alsnog allerlei XP-applicaties laten draaien.

 • Apple-computergebruikers kunnen voor virtualisatie – naast het hierboven al genoemde VirtualBox – terecht bij Parallels Desktop en VMware Fusion.

 • Voor grotere bedrijven (> tien man personeel) is maatwerk nodig. Raadpleeg je reseller.  

Auteur

Flip Schultz