Autoverzekering afsluiten: waar moet je op letten?

Welke verzekering past bij mijn zakelijke auto?

14 februari 2014

Autoverzekeringen zijn er in tal van soorten en maten. Maar welke moet je eigenlijk hebben? En wat zijn de aandachtspunten als je een auto zakelijk gebruikt?

Als een auto op naam van een bedrijf staat, de auto (ook) voor het werk gebruikt wordt (met uitzondering van woon-/werkverkeer) en/of de BTW te verrekenen is, zul je een zakelijke autoverzekering moeten afsluiten. Er zijn drie verschillenden soorten autoverzekeringen: 

 • De WA-verzekering is verplicht en de minimale dekking hiervan wordt geregeld door de Wet Aansprakelijkheidsdekking Motorrijtuigen (WAM). 

 • De beperkte cascodekking wordt meestal afgesloten voor auto’s die tussen de 4 en 8 jaar oud zijn. Deze verzekering biedt dekking tegen zaken als brand, diefstal, joyriding en inbraak, storm en hagelschade en schade door aanrijdingen met wild. 

 • De volledige cascodekking (all risk) dekt naast de bij beperkte cascodekking genoemde voorvallen, ook schade die door de bestuurder zelf wordt veroorzaakt. Deze verzekering is met name bedoeld voor auto’s die jonger zijn dan 5 jaar.

Extra verzekeringen

Daarnaast zijn er diverse extra verzekeringen: 

 • Een ongevallen inzittendenverzekering zorgt ervoor dat je verzekerd bent op het moment dat er één van de inzittenden (waaronder ook de bestuurder) blijvend invalide raakt of overlijdt door een ongeval. Wie verantwoordelijk is voor het ongeval, is daarbij niet relevant. 

 • De schade inzittendenverzekering stelt een inzittende schadeloos als deze schade oploopt als gevolg van een aanrijding. Vergoed worden letselschade, materiële schade en schadeloosstelling van de nabestaanden bij het overlijden van een persoon. 

 • Mochten er juridische conflicten ontstaan bij de afhandeling van aanrijdingen, dan kan een rechtsbijstanddekking uitkomst bieden.

Aandachtspunten autoverzekering voor zakelijk gebruikte auto

Als je een auto zakelijk gebruikt, spelen nog een paar andere zaken een rol bij het afsluiten van een verzekering.

 • Als er voor meerdere auto’s een autoverzekering voor zakelijk gebruik wordt afgesloten, kun je een wagenparkkorting bedingen.

 • De no-claimregeling kan ook bij een zakelijke autoverzekering van toepassing zijn; dit kan voor een aanzienlijke verlaging van de premie zorgen.

 • Heb je autoschade? Meld dit rechtstreeks bij de verzekeraar of vul een schadeformulier in via internet. 

 • Heb je bij je zakelijke auto iets laten inbouwen, zoals een navigatiesysteem, dan is het aan te bevelen om een accessoireverzekering af te sluiten. Deze dekt ook naderhand gemonteerde zaken.

 • Als je bijvoorbeeld regelmatig kostbare gereedschappen vervoert voor je werk, dan is het verstandig om die mee te laten verzekeren. Voor kleine zelfstandigen kan het immers einde verhaal zijn als deze spullen worden gestolen en niet worden vergoed.

 • Ondernemers hebben altijd meer verzekeringen lopen dan alleen die met betrekking tot het wagenpark. Veel tussenpersonen zullen dan ook pakketkortingen willen geven.

 • Veel leasemaatschappijen brengen automatisch een leasetarief inclusief verzekering in rekening, maar het kan goedkoper zijn om zelf een verzekering af te sluiten. Vraag dus altijd offertes op mét en zonder autoverzekering.

 • Ook bij het afsluiten van een autoverzekering voor zakelijk gebruik speelt de premie een grote rol, maar als je een auto elke dag nodig hebt voor je werk, speelt de kwaliteit van de dienstverlening van een verzekeraar ook een belangrijke rol. Dit kan via vergelijkingssites worden geverifieerd.