Wat is mobiel printen?

Altijd en overal afdrukken vanaf ieder (mobiel) apparaat

25 oktober 2017

Om te bepalen of mobiel printen interessant is voor jou en je bedrijf, zul je eerst een duidelijke definitie moeten hebben van het fenomeen, inclusief alle mogelijkheden. Mobiel printen, een introductie.

Whitepaper Mobiel printen

Whitepaper Customer Relationship Management (CRM)

Mobiel printen?

Net als in de definitie van ‘mobiel werken’ draait ‘mobiel printen’ om draadloos en op afstand. Altijd, overal, iedereen en op elk apparaat. Dus mobiel printen is:

  • Printen vanaf iedere locatie

  • Op een willekeurige printer (in de buurt of juist ver weg)

  • Vanaf alle digitale werkapparaten (smartphone, tablet, laptop, pc, etc)

  • Makkelijk, snel, maar wel veilig!

Behoefte mobiel printen neemt toe

De behoefte aan mobiel printen neemt sterk toe. Grote obstakel voor veel bedrijven is de onbekendheid met mobiel printen. Ruim 50 procent van de smartphonegebruikers en 35 procent van de tabletgebruikers weet niet hoe zij mobiel kunnen printen.

Reinier Jonker, mede-oprichter AgencyNo9: “Ik vind het in veel gevallen makkelijk om iets fysiek bij me te hebben. Op papier. Het tastbare in deze digitale wereld is wat mij betreft heel waardevol. Ook klanten vinden het fijn om iets vast te houden. Het maakt dingen concreet, begrijpelijk en prettig.”

Mogelijkheden

De wereld wordt steeds digitaler. Papierarm werken neemt toe, maar papierloos werken blijkt voor de meeste bedrijven nog ver weg. Nadenken over de manier van printen die nu bij jouw organisatie past is belangrijk. Als je mobiel werken wilt bevorderen is mobiel printen een mooie optie. Maar wat zijn de mogelijkheden?

Er komen steeds meer oplossingen op het gebied van mobiel printen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om mobiel te printen via de cloud. Online gefaciliteerd door je (print)aanbieder. Hierdoor wordt printen echt mobiel en onafhankelijk van een specifiek netwerk. Ook bezoekers en tijdelijke medewerkers kunnen zo eenvoudig via internet inloggen en printen zonder vooraf een printerdriver te installeren. Daarnaast kun je op afstand ook iets afdrukken. Je hoeft niet langer in het gebouw te zijn om je printer aan te sturen. Bij de meeste oplossingen voor mobiel printen is het mogelijk om dat vanaf ieder apparaat met internet te doen. Past mooi bij de tijdsgeest van Bring Your Own Device (BYOD), waarbij werknemers (ook) met hun privé-apparaten kunnen werken.

Printtegoed

Verschillende aanbieders van mobiel printen geven ook de mogelijkheid het printgebruik te reguleren door te werken met printtegoed. Zo kun je medewerkers en bezoekers een bepaald maximum van gratis printen opleggen, waardoor zij zich bewuster worden van hun printgedrag. Past wellicht mooi bij je duurzaamheidsbeleid. Er zijn zelfs oplossingen die het volledige betalingsverkeer van printen overnemen, waardoor je ook daar geen zorgen over hoeft te hebben. Gebruikers betalen dan met iDEAL of online pre-paid vouchers (tegoed). Het invoeren van printtegoed is bijvoorbeeld ideaal voor onderwijsinstellingen die mobiel printen voor studenten en medewerkers mogelijk willen maken, maar ook voor winkeliers kan het handig zijn om klanten deze extra service te bieden.

Maar grootschalig hoeft het niet te zijn. Mobiel printen is beschikbaar in diverse varianten en beheervormen. Je kunt eenvoudig mobiel printen via een app. Ook als je organisatie of printbehoefte iets ingewikkelder is, kun je ervoor kiezen om alles in eigen beheer te houden, maar je kunt je ook laten ontzorgen door het proces volledig of deels uit te besteden bij een leverancier van mobiel printen.

Whitepaper Mobiel printen

Wil je meer weten over mobiel printen en hoe je dit mogelijk maakt binnen je eigen organisatie? Lees dan ons gratis whitepaper Mobiel printen.

Auteur

Raphael Klees