Nog 1 miljoen gebruikers Windows XP

Tips om over te stappen op een nieuw, veilig besturingssysteem

12 juni 2017

Nog ruim een miljoen Nederlandse consumenten hebben een pc met Windows XP. Ook veel bedrijven werken nog met het verouderde besturingssysteem, dat vanaf 8 april niet meer wordt ondersteund door Microsoft. Om veiligheid te garanderen is overstappen vereist. Een paar tips.

Eerste hulp bij Digitaliseren

Whitepaper Customer Relationship Management (CRM)

Het aantal gebruikers van Windows XP is het afgelopen kwartaal met 225.000 gedaald. Dat blijkt uit cijfers die Microsoft Nederland maandag bekendmaakte. Ruim een jaar geleden was het besturingssysteem nog te vinden op in totaal 2,7 miljoen Nederlandse pc's, waaronder ook zakelijke pc's. De nieuwe cijfers van Microsoft gaan alleen over consumenten. Op de zakelijke markt wordt XP echter ook nog veel gebruikt. Zo bleek onlangs uit onderzoek van NU.nl. Op de gehele Nederlandse pc-markt gaat het om ongeveer 10 procent van de gebruikers. Ruim de helft van de mensen gebruikt Windows 7 terwijl Windows 8 nog in opkomst is. 

Geen updates meer

Op 8 april loopt de ondersteuning voor het twaalf jaar oude besturingssysteem af. Dat betekent dat er dan geen beveiligingsupdates meer komen en eventuele lekken en kwetsbaarheden dus niet worden gedicht. Microsoft Nederland roept mensen die Windows XP nog gebruiken op zo snel mogelijk over te stappen op een moderner besturingssysteem om de digitaleveiligheid te waarborgen.

Windows 7 of 8?

Maar op welk besturingssysteem moet je overstappen? Als je weer voor Windows kiest, heb je de keuze tussen Windows 7 en Windows 8. Windows 7 wordt volledig ondersteund met updates tot 2020 en Windows 8 wordt ondersteund tot 2023. Let wel op: Windows 7 wordt sinds oktober 2013 al niet meer ‘los' verkocht.

Alternatieve besturingssytemen

Je kunt ook alternatieven overwegen. Zo ben je met een open source-programma vaak goedkoper uit qua aanschaf, maar moet je daar natuurlijk (het gebrek aan) ondersteuningsmogelijkheden bij incalculeren. Zeker wanneer je kunt volstaan met standaard toepassingen als tekstverwerker, spreadsheet, presentatie en agenda zijn er goede open source-alternatieven, zoals het op Linux gebaseerde Ubuntu (en de lichtere  variant Lubuntu) of het veel robuustere Red Hat. En dan is er natuurlijk nog Mac OS X van Apple, waarvan de nieuwste versie (Mavericks) gratis kan worden gedownload.

Auteur

Raphael Klees