Schade melden via de app van je leasemaatschappij, hoe werkt dat?

Schade aan je lease-auto melden via je smartphone

12 maart 2014

Online schades aan de lease-auto melden was al bijzonder handig, maar leasemaatschappijen gaan nog een stapje verder door het ontwikkelen van speciale apps. Met deze programma's kun je als leaserijder schade aan je auto via de smartphone melden.

LeasePlan Nederland was de eerste leasemaatschappij in Nederland die deze online service aanbood aan haar klanten. De voornaamste doelen van de schade-apps: gemak en tijdswinst. Volgens LeasePlan kan een schade binnen 15 seconden gemeld zijn. Van de grote spelers bieden Athlon Car Lease en Terberg Leasing een vergelijkbare app aan.

Hoe werkt het?

Met de schade-apps kun je als leaserijder in vijf stappen eenvoudig en snel alle benodigde informatie met betrekking tot de schade doorgeven. Inclusief – en dat is beslist een grote toegevoegde waarde – een aantal foto’s van de betreffende schade aan de auto. Volgens Martin Kroon, e-Business Manager van LeasePlan Nederland, hebben inmiddels ruim 50.000 leaserijders een account voor de online omgeving van Mijn LeasePlan. Ruim een derde hiervan gebruikt de bijbehorende app actief.

Athlon-app

Met de Athlon-app draait alles om het snel afwikkelen van schades zonder de tussenkomst van het good old schadeformulier. Een voordeel van mobiel schade melden, is dat je dankzij de app nog maar de helft aan informatie hoeft in te voeren als op het papieren Europese schadeformulier. Afhankelijk van de situatie die je aanklikt worden er relevante vragen gesteld die van toepassing zijn op de situatie. De plaats van het ongeluk wordt bijvoorbeeld via GPS-plaatsbepaling vastgesteld en de voertuig- en verzekeringsgegevens worden automatisch opgehaald. Vanzelfsprekend werkt ook de app van Athlon Car Lease met foto's die bij de schademelding kunnen worden toegevoegd.

Taxeren niet meer nodig

Het zal duidelijk zijn dat snelheid en gemak de boventoon voeren, maar zijn er nog meer redenen te bedenken om een schade-app te downloaden? Zeker wel. Je kunt schades namelijk doorgeven wanneer het jou uitkomt en je kunt desgewenst direct een afspraak maken met het schadeherstelbedrijf. Maak je tevens wat foto's, dan hoef je niet eens langs te komen om de schades te laten taxeren en dat spaart kostbare tijd van alle betrokken partijen.

Stappenplan schade melden via een app:

1. Download de (gratis) app op je smartphone (iPhone, Android en Windows).

2. Om te beginnen is het een kwestie van invullen van de persoonlijke gegevens. In het geval van bijvoorbeeld LeasePlan, is de app gekoppeld aan het Mijn LeasePlan-account.

3. Vervolgens kies je het type schade. Is het een eenzijdige of tweezijdige schade? Gaat het om een inbraak, om diefstal of juist om ruitschade? Dit is allemaal aan te geven in de app. Vervolgens voer je de datum en het exacte tijdstip van het schadegeval in. Wanneer het nodig is, kun je invullen of je auto nog kan rijden of niet.

4. Om de schademelding compleet te maken, voeg je enkele gemaakte foto's toe in de app. Deze foto's worden geüpload en maken vervolgens deel uit van de totale schademelding.

5. Tot slot ga je akkoord met het ingevulde en is het een kwestie van een druk op de 'Verzend'-knop zodat de leasemaatschappij de schademelding in behandeling kan nemen. Kind kan de was doen!