Gestapeld financieren voor innovatie en groei

Interview Rogier van Dijk | App-stores voor tv

06 september 2018

Je bedrijfsmodel volledig omgooien. Metrological uit Rotterdam deed het in 2008. Van oorsprong maakte het bedrijf monitoring-oplossingen voor vliegvelden en vervoerbedrijven. Nu is Metrological de Nederlandse marktleider en een belangrijke wereldwijde speler op het gebied van ontwikkeling en integratie van app-stores voor smart tv’s. Hoe kwam deze innovatieve mkb’er aan financiering?

E-book 'Eerste Hulp bij Innovatie'

Whitepaper Gestapeld financieren

Naam: Rogier van Dijk

Functie: Chief Financial Officer (CFO)

Bedrijf: Metrological

Product: App-stores voor smart tv’s

Gevestigd in: Rotterdam

Aantal medewerkers: 40

Financiering voor: groei en innovatie

Financieringsvormen: Informal investors, borgstellingskrediet en een groei- en innovatielening

Viertrapsraket

Om de innovatieve groeiplannen te realiseren heeft Metrological in vier fases financiering aangetrokken. "De eerste fase hebben we volledig zelf gefinancierd", vertelt Rogier van Dijk, CFO van Metrological. "Vervolgens hebben we in 2010 een informal investor gevonden die als aandeelhouder graag in ons bedrijf wilde investeren. In 2012 hebben we via ABN AMRO een borgstellingskrediet gekregen. Sinds vorig jaar is ook onze grootste internationale klant, Liberty Global (o.a. eigenaar van UPC), aandeelhouder geworden. En om verdere internationale groei mogelijk te maken hebben we nu via de bank ook een groei- en innovatielening gekregen."

De juiste financiers vinden

Van Dijk weet inmiddels wat het is om gestapeld te financieren. "Het gaat er om de juiste financiers in de juiste fase bij je plannen te betrekken. Als klein bedrijf met ambitieuze nieuwe plannen kun je misschien niet direct terecht bij een bank, omdat het risico op het niet terug kunnen betalen van een lening nog te groot is. In 2008 waren apps voor tv nog toekomstmuziek. De oprichters van ons bedrijf hebben daarom in de tweede fase gekozen voor een investeerder uit hun eigen netwerk. Later was financiering via de bank wel weer de beste optie. Een bank kan je relatief goedkoop geld lenen en heeft verder geen inspraak in je bedrijf, waardoor het voor bestaande aandeelhouders ook de voorkeur heeft."

Financieringsplan

Om de internationale markt verder te veroveren koos Metrological dan ook bewust voor een bancaire financieringsvorm. "We hebben een meerjarenplan gemaakt en gekeken welke financiering nodig was om onze verdere groeiplannen te realiseren. In het plan wordt ons verdienmodel uitgelegd en staan onze doelen. We hebben vastgelegd hoe we binnen Europa en wereldwijd verder willen groeien. Daaraan hebben we een realistisch kosten – en investeringsplaatje gekoppeld. Er is bijvoorbeeld extra geld nodig voor (internationale) groei van personele capaciteit en sales en marketing activiteiten. We zijn met de bank om tafel gegaan om te kijken wat de opties waren om dit te financieren."

Groei- en innovatielening

In samenspraak met de bank werd een speciale constructie gemaakt. "We hebben een groei- en innovatielening gekregen. Dat is een lening die wordt verstrekt door de bank en gesteund door de Nederlandse / Europese overheid om financiering van groeiende, innovatieve bedrijven mogelijk te maken. In overleg met de bank hebben we het verkrijgen van de additionele financiering gekoppeld aan een te behalen milestone, welke samenhing met een verdere vergroting van onze afzetmarkt. Pas na het realiseren van de milestone werd de lening ontsloten."

Beste optie

"Ik kende de bestaande borgstellingsregelingen van de overheid - zoals de BMKB - wel, maar de ins en outs van de groei- en innovatielening kende ik nog niet. De bank dacht goed mee over alle mogelijkheden en heeft de kennis en kunde in huis om de meeste passende financieringsconstructie samen te stellen voor je bedrijf. En dat is gelukt." Van Dijk geeft dan ook de tip: "Zorg dat je als ondernemer de opties kent en bespreek met financiers de constructies die het beste passen bij je bedrijfsplannen."

Auteur

Raphael Klees