Gestapeld financieren: welke combinaties zijn mogelijk?

Bancair krediet + crowdfunding

25 februari 2020

Financieringsvormen genoeg, maar welke zijn interessant voor het mkb en goed te combineren? In het whitepaper 'Gestapeld financieren' worden de belangrijkste combinaties genoemd. Kun je bancair krediet en crowdfunding combineren en hoe doe je dat?

Whitepaper Gestapeld financieren

Populaire combinatie

Steeds vaker combineren ondernemers een bancaire kredietvorm met een vorm van crowdfunding. De kracht van de bank is de betrouwbaarheid als financier. Bij de bank is er de nodige kennis aan boord vanwege de enorme ervaring op het gebied van kredietverlening. De adviesrol van banken is daarom nog altijd een groot pluspunt. Bancaire financiering is er in vele soorten en maten. Een krediet of lening van de bank is in vrijwel alle gevallen ook de goedkoopste vorm van externe financiering die je kunt krijgen voor je bedrijf.

Draagvlak

Om meer draagvlak voor je totaal benodigde financiering te creëren, kan crowdfunding een goede aanvullende optie zijn. Met crowdfunding test je gelijk of er een publiek is dat in je idee gelooft en er geld voor over heeft. Dit kan een bank verder overtuigen van je plannen en de financiële haalbaarheid ervan. Daarom is deze combinatie zo krachtig. Bovendien is er dan minder bancaire financiering nodig, wat de kans op verstrekking ervan weer vergroot.

Goede campagne

Crowdfunding in Nederland groeit hard, de markt groeide van 32 miljoen in 2013 naar 329 miljoen in 2018. Als je een aansprekend (nieuw) product of project hebt, kan crowdfunding een goede optie voor je zijn. Het grote voordeel van crowdfunding is de marketing-functie ervan. Je bedrijf en je product staan volop in de schijnwerpers, zeker als de campagne succes heeft. Een grote groep krijgt je plannen onder ogen. Dat kan natuurlijk ook een nadeel zijn. Je moet je voor een groot deel bloot geven, bijvoorbeeld ook je financiën openbaar maken. Een crowdfundingcampagne kost je ook behoorlijk wat tijd. Daarnaast haalt ongeveer 75 procent van de campagnes niet het gewenste doel. Zorg dus dat je een sterke crowdfundingcampagne neerzet die een goede kans van slagen heeft. Vraag eerst eens in je omgeving of mensen een klein bedrag zouden investeren in jouw idee en zorg voor een krachtig verhaal in woord en beeld.

Kennis

Bekijk welk deel van je plannen geschikt is voor crowdfunding en welk deel je liever bij de bank onderbrengt. Bancair krediet + crowdfunding is een mooie combinatie van gesloten financiering (bank) en open financiering (crowdfunding). Je doet een beroep op een financier met veel kennis in huis (bank) en gebruikt de meest aansprekende nieuwe financieringsvorm van dit decenium (crowdfunding). Banken zoeken ook steeds meer naar combinaties van financiering en staan open voor crowdfunding. Zo was ABN AMRO mede-initiatiefnemer achter het crowdfundingplatform Seeds.nl (inmiddels gestopt) en juichen ook andere grootbanken de ontwikkelingen rond crowdfunding toe. Ga dus in gesprek met de bank en gebruik de kennis die zij in huis hebben.

Bancair krediet

Pluspunten:

 • Relatief goedkoop

 • Geen verlies van zeggenschap

 • Betrouwbaar

 • Kennis en ervaring

Minpunten:

 • Geen financiering van risicokapitaal

Crowdfunding

Pluspunten:

 • Marketingfunctie

 • Groeit snel

 • Betrokkenheid klanten / fans

Minpunten:

 • Financiën openbaar

 • Goede campagne kost veel tijd

 • +/- 75 procent van de campagnes mislukt

Auteur

Raphael Klees