Wat kan ik winnen met ketenoptimalisatie?

De voordelen van procesoptimalisatie

05 februari 2015

Het kost altijd even tijd en geld om met een nieuw systeem te leren werken. Dus waarom zou je ketenoptimalistie of procesoptimalisatie toepassen in jouw bedrijf? De voordelen.

Whitepaper Ketenoptimalisatie

 “Je bedrijfssystemen worden vervangen door één online programma,” vertelt Job Lammers, deskundige vanuit Deloitte. “Dat scheelt de kosten van licenties voor software en beheer van je servers. Daarmee kun je vaak al 70 procent van deze kosten besparen.”

Maar er zijn meer voordelen. De kans op fouten wordt kleiner omdat de menselijke handelingen zoals het overtikken, knippen en plakken van bijvoorbeeld je inkomende rekeningen naar een overzicht Excel zoveel mogelijk uit het proces worden gehaald. Lammers: “Dankzij een Real-time en juist overzicht in het bedrijf en kun je betere kwaliteit leveren.”

Het hangt ervan af hoe uitgebreid jij jouw bedrijfsproces wilt automatiseren, maar het is mogelijk iedere aankoop van een klant direct uit het voorraadbeheer te halen en automatische bestellijsten te genereren voor je leverancier. Dit scheelt veel tijd en verkleint de kans dat je ooit ‘uitverkocht’ moet verkopen.

“Multinationals hebben vaak een eigen ERP-systeem dat voor hen is ontworpen, maar voor eigenlijk alle andere bedrijven is ketenoptimalisatie interessant. Je maakt bedrijfsprocessen als inkoop, verkoop en HRM beter, verkleint de kans op fouten en kunt je bedrijf beter analyseren,” besluit Lammers.

Tijdbesparing

Ketenoptimalisatie bespaart jou en je medewerkers tijd, want er zijn minder handelingen nodig. Je hoeft niet meer te zoeken naar informatie over kosten, marges en inkomsten, want alles is vanaf een centrale plek te raadplegen. En doordat jij op elk moment een goed overzicht hebt in je bedrijfscijfers, kun je op tijd bijsturen en verliesgevende activiteiten op tijd stoppen. Je krijgt meer grip op je bedrijf en kunt het beter controleren.

Ook heb je bijvoorbeeld een beter overzicht in je debiteuren, en kun je dus op tijd betalingsherinneringen sturen. De kans dat je vergeet dat iemand nog niet heeft betaald, wordt minimaal.

Meekijken

Voor je accountant wordt het ook veel makkelijker om mee te kijken in jouw cijfers. Hij of zij kan je daardoor beter kan adviseren en eventueel bijsturen. Door regelmatig mee te kijken is jouw accountant ook minder (dure) tijd kwijt met het doen van aangifte en het opstellen van een jaarrekening. Als je alles nu hebt uitbesteed, zou je kunnen overwegen om bepaalde processen weer zelfstandig uit te voeren.

Auteur

Marlou Visser