Mogen mijn klanten webshop artikelen afhalen?

Nieuwe functies aan je bedrijfspand toevoegen

Je hebt een webshop en wil klanten extra service bieden door hen voortaan ook in je bedrijfspand te ontvangen. Of je wil als ondernemer in de foodsector proeverijen organiseren. Mag dat vanuit je bestaande pand?

Afhankelijk van de inrichting en de functies van je bedrijfspand, zal het worden aangeduid als ‘winkel’ en/of ‘horeca'. In verband met vergunningen is het verstandig om hier aandacht aan te besteden.

Winkel of afhaalpunt?

Het kan interessant zijn om je klanten de gelegenheid te geven om de gekochte producten te komen afhalen. Zo’n fysiek servicepunt werkt met name bij nieuwe webshoppers in jouw webshop vertrouwenwekkend. Een afhaalpunt van goederen kan  echter wel gezien worden als detailhandel of winkel. Zodra dit afhaalpunt de vorm krijgt van een winkel doordat  er bijvoorbeeld daadwerkelijk klanten ontvangen worden, producten kunnen worden uitgeprobeerd, producten zijn uitgestald/ opgeslagen of het afhaalpunt op gezette tijden geopend is kan  de webshop  als detailhandel worden geclassificeerd en heb je daarvoor vergunningen nodig. Op gemeentelijk niveau kan de definitie van een detailhandel verschillen.  Zo kunnen er bijvoorbeeld restricties gelden op het gebied van openingstijden en betaalmogelijkheden op de locatie.

Winkel of horeca?

Voor importeurs kan het interessant zijn om voor (vaste) klanten een proeverij te houden om bijvoorbeeld nieuwe producten onder de aandacht te brengen. Wanneer het alcoholhoudende dranken betreft, dien je in het bezit te zijn van een horecavergunning. Daarnaast moet je pand ook een horecabestemming hebben in het bestemmingsplan.

Neem in beide gevallen contact op met het ondernemersloket van jouw gemeente om er zeker van te zijn dat je geen regels overtreedt.

Wat vind je van dit artikel?