Wat zijn bedrijfsverzamelgebouwen?

Bedrijfsverzamelgebouw vooral voor starters en kleine ondernemers

Voor kleine ondernemers of ondernemers die net starten kan een bedrijfsverzamelpand een goede locatie zijn voor het bedrijf. Wat zijn de voor- en nadelen en hoe vind je een geschikt bedrijfsverzamelgebouw?

Een bedrijfsverzamelgebouw is een gebouw waar verschillende en afzonderlijke bedrijven zitten. Uit gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt dat vooral kleine bedrijven hier gebruik van maken, met gemiddeld minder dan vijf werknemers.

Wat zijn de mogelijke voordelen van een bedrijfsverzamelgebouw

  • Kosten: Je kan precies huren wat je nodig hebt en dus betaal je nooit voor ruimtes die je voorlopig niet gebruikt. Ook deel je nu de vergaderzaal. Vaak staat deze ruimte de grootste tijd van de dag leeg en dat is zonde van het geld. Met meerdere bedrijven heb je ook meerdere gebruikers en is de vergaderzaal wel erg nuttig. Je deelt ook faciliteiten als een kopieermachine met elkaar.

  • Servicekosten: Alle lasten die je normaal zelf moet dragen kan je nu delen. Denk daarbij aan het personeel en de kantinekosten maar ook aan de telefoon-, fax- en postservice.

  • Flexibeler: De contractduur is vaak niet zo lang als bij het zelf huren van een kantoor. De grootte van je kantoor kan makkelijk bepaald worden en ook bij de inrichting ben je vrijer.

  • Netwerken: Vaak bestaat een bedrijfsverzamelgebouw uit ondernemers met kleine bedrijfjes. Ambitieuze types, net zoals jij. In zo’n sfeer is het lekker werken. Je hebt meteen een netwerk bij elkaar. Je zit met dezelfde problemen en kunt elkaar zo prima helpen.

Wat zijn de mogelijke nadelen van een bedrijfsverzamelgebouw

  • Overlast: Je zit niet alleen in het pand, je hebt te maken met heel veel verschillende soorten bedrijfjes. Het kan dan voorkomen dat er niet de rust heerst die je wilde. Of dat er andersoortige overlast is.

  • Minder status: Als je in een bedrijfsverzamelgebouw zit, straal je minder status uit. Voor sommige bedrijven is status wel degelijk van belang om klanten te winnen. Je moet kijken hoe je wilt dat de klant je ziet.

  • Geen zichtlocatie: Je zit in het gebouw ‘weggestopt’. Mensen kunnen van buitenaf dus niet zien, waar jij zit. De bereikbaarheid wordt zo ook lastiger.

Kortom

Vooral voor startende ondernemers of mensen met een klein bedrijf zijn bedrijfsverzamelgebouwen ideaal. Met enkele bedrijven deel je een pand en zo verdeel je de kosten en verdubbel je de kennis. Als je een bedrijf hebt die het niet direct moet hebben van hele hoge status of van toevallige passanten, kan een bedrijfsverzamelgebouw geschikt voor je zijn. Je kan altijd eerst gaan kijken in het pand, om de sfeer alvast te proeven.

Wat vind je van dit artikel?