Vier manieren om mobiel te printen

Afdrukken via printerdriver, e-mail, website en mobiele app

vier manieren om mobiel te printen

Er zijn grofweg vier manieren om te printen. Iets afdrukken op kantoor vanaf je pc of laptop via een printerdriver - dat verhaal is bekend. Maar hoe print je vanaf je smartphone en tablet? Alle opties op een rij.

Hieronder vier manieren om (mobiel) te printen. Vooral nu we massaal thuiswerken is het handig om ook thuis te kunnen printen. Bij opties 2, 3 en 4 gaat het specifiek om mobiel printen. Alle opties zijn eenvoudig te combineren.

1. Via een geïnstalleerde printerdriver op je computer

Printen op ‘de oude manier’ vanaf je desktop en laptop. Slechts één installatie van een (specifieke of universele) printerdriver, en gebruikers kunnen rechtstreeks printen vanuit de programma’s die zij gebruiken op hun computer.

2. Via e-mail

Je kunt ook printen door documenten als bijlage via een e-mail te versturen naar een gekozen printer. Iedere printer heeft dan zijn eigen e-mailadres (bijvoorbeeld: vergaderruimte3@kantoor.nl). Zo kun je printen vanaf iedere locatie en vanaf ieder apparaat waarmee je kunt e-mailen.

Reinier Jonker, mede-oprichter AgencyNo9: "Wij maken gebruik van printen via e-mail. We hebben een speciaal e-mailadres gekoppeld aan de printer. Je mailt gewoon je document of foto naar dat e-mailadres en dan wordt het geprint. Super makkelijk."

3. Via een website

Je kunt ook printen via een website van je aanbieder - dus gewoon te bereiken vanuit je webbrowser. Met een simpele inlog kom je in de beveiligde omgeving van de website, waar je alle bekende documenttypes kunt uploaden en afdrukken.

4. Via een app

Afdrukken vanaf je smartphone en tablet kan ook via een speciale print app. In een gebruiksvriendelijke omgeving voor mobiele gebruikers kun je eenvoudig en veilig e-mails, foto’s, webpagina’s en alle bekende documentsoorten afdrukken op een geselecteerde printer. Als je printers geschikt zijn voor mobiel printen, zoekt de app zelf naar de dichtstbijzijnde aangesloten printer. Er is inmiddels een groot aanbod aan print apps. De meeste print apps zijn gratis te downloaden in de grote appstores. Gebruik wel apps van vertrouwelijke aanbieders. Vaak heeft je printerleverancier ook zijn eigen app waarmee je mobiel kunt printen.

Bij opties 2, 3 en 4 heb je (behalve de installatie van de app bij optie 4) geen verdere installatie van drivers of software nodig op je (mobiele) apparaat. Handig dus voor gasten en tijdelijke gebruikers die even iets willen afdrukken via een gastinlog. Ook kun je als beheerder bij alle opties de printinstellingen aanpassen.

AirPrint

Als je gebruik maakt van (mobiele) apparaten van Apple (iPhone, iPad, iPod touch of Mac) dan kun je ook printen via AirPrint. Hierbij hoef je geen besturingsbestanden te installeren. AirPrint is ingebouwd in steeds meer printers van de meest bekende printerfabrikanten. Je kunt zo vanaf je (mobiele) apparaat rechtstreeks printen op een AirPrint-printer in je lokale netwerk. Voor je mobiele apparaten zijn er talloze apps die AirPrint ondersteunen.

Whitepaper Mobiel printen

Wil je meer weten over mobiel printen en hoe je dit mogelijk maakt binnen je eigen organisatie? Lees dan ons gratis whitepaper Mobiel printen.

Wat vind je van dit artikel?

Raphael Klees

Auteur

Raphael Klees

Elke week probeer ik ondernemers in Nederland te inspireren en vooruit te helpen. Dat doe ik als redacteur en hoofdredacteur van verschillende zakelijke websites. Mijn doel is de informatie voor bedrijven zo helder en duidelijk mogelijk te maken. Daardoor kunnen ondernemers zich snel weer richten op hun bedrijfsvoering.