7 financieringsvormen voor innovatie

Van leningen en kredieten tot crowdfunding en microfinanciering

7 financieringsvormen voor innovatie
MKBSD WP - Financieringsvormen 1920 x 1280

Hoe regel je bedrijfsfinanciering?

Als je innovatief bezig bent of een vernieuwend plan hebt, kun je op zoek gaan naar geld om dit te bekostigen. Financieren dus. Wat zijn goede financieringsvormen voor innovatie? 7 relevante opties op een rij.

Durf je het zelf?

Allereerst moet je als ondernemer zelf investeren in je innovatieve idee. Een investeerder kijkt altijd of de ondernemer voldoende van zijn eigen middelen heeft ingebracht. Als de ondernemer er echt in gelooft, zal hij dat doen.

1. Familie en vrienden (FFF)

Veel ondernemers trekken financiering aan via particuliere investeerders. Dat kunnen familieleden en vrienden zijn die je een lening verstrekken. Deze financieringsvorm wordt ook met family, friends and fans aangeduid. Vooral voor starters die een innovatief idee hebben, kan dit een goede bron zijn van financiering. Je kunt zelf in onderling overleg de voorwaarden van de lening bepalen. Het is wel belangrijk dat je de voorwaarden goed op papier zet, zodat de lening aantoonbaar is voor de Belastingdienst.

2. Business angels

Naast familie en vrienden kunnen ook andere investeerders middelen uit hun privévermogen inzetten in je bedrijf en zo innovatie mogelijk maken. Deze investeerders worden ook wel business angels of informal investors genoemd. Dit zijn vaak succesvolle ondernemers of andere vermogende personen die persoonlijk willen investeren in je bedrijf. Zij brengen niet alleen geld mee, maar vaak ook de nodige kennis en een handig netwerk. In ruil voor de financiering krijgen business angels winstaandelen of zeggenschap in je bedrijf. Informal investors kun je vinden via online marktplaatsen, zoals Investeringsplein.nl, Investormatch.nl en nog vele andere. Ook kun je via bepaalde banken een beroep doen op een netwerk van investeerders.

3. Investerings- en participatiemaatschappijen

Je hebt ook nog investerings- en participatiemaatschappijen. Dit zijn vaak private instellingen waarin investeerders zijn verenigd. Gezamenlijk kunnen zij financieren en mede het risico dragen van je bedrijf, vaak private equity genoemd. Omdat private equity-partijen meedelen in het risico van de onderneming, willen ze vaak ook meedelen in de toekomstige winst.

4. Bancaire lening

Je kunt ook bij de bank aankloppen voor een lening of krediet. Een bestaand bedrijf dat al bewezen heeft winstgevend te zijn, is voor een bank makkelijker te financieren dan een innovatieve starter die zich nog moet bewijzen. Voor bestaande rendabele ondernemingen is innovatie bancair goed te financieren. Sommige banken hebben zelfs specifieke leningen en kredietvormen voor innovatie.

5. Borgstelling

Via banken (en enkele andere financiers) kun je ook een Innovatief borgstellingskrediet krijgen. Dit is een onderdeel van de regeling BMKB (Borgstelling MKB). Hierbij staat de Nederlandse overheid voor een groot deel borg (normaal 50 procent, tijdelijk 75 procent in verband met corona) voor het krediet. Hierdoor is de bank ook eerder bereid te financieren en soms ook tegen betere voorwaarden.

Als je innovatief bent en een S&O-verklaring (Speur- & Ontwikkelingswerk) van de overheid hebt, kun je binnen de BMKB een krediet van maximaal € 1,5 miljoen aanvragen, met een looptijd van maximaal twaalf jaar.

6. Crowdfunding

Ook crowdfunding is uitermate geschikt om innovatie te financieren. Met crowdfunding doe je een beroep op ‘het publiek’. Via een crowdfundingplatform (website) kun je een campagne starten en je innovatieve idee of product presenteren en onder de aandacht brengen bij een groot publiek. Individuen kunnen via het platform eenvoudig een bepaald bedrag investeren en op die manier kan je plan gefinancierd worden. Het grote voordeel van crowdfunding is de marketing-functie ervan. Je bedrijf en je product staan volop in de schijnwerpers, zeker als de campagne succes heeft. Je moet je wel voor een groot deel bloot geven, zelfs je financiën openbaar maken. Een crowdfundingcampagne kost je ook behoorlijk wat tijd. Daarnaast haalt een groot deel van de campagnes niet het gewenste doelbedrag. Zorg dus dat je een krachtige crowdfundingcampagne neerzet die een goede kans van slagen heeft. Vraag eerst eens in je omgeving of mensen een klein bedrag zouden investeren in jouw idee en zorg voor een krachtig verhaal in woord en beeld.

7. Microfinanciering

Een andere optie, gestimuleerd door de overheid en banken, is microfinanciering. Met microfinanciering kun je voor kleine kredieten tot € 250.000 terecht bij microfinancier Qredits.

Hoe bepaal je welke financieringsvorm bij jouw bedrijf past? Bekijk ook welke subsidies er zijn. Lees het gratis whitepaper 'Hoe regel je bedrijfsfinanciering?'.

Wat vind je van dit artikel?