Wat zijn primaire arbeidsvoorwaarden?

Alles over de belangrijkste afspraken met je werknemers

Wat zijn primaire arbeidsvoorwaarden

Heb je personeel in dienst? Dan heb je te maken met (primaire) arbeidsvoorwaarden. Aan welke regels moet je je houden? In dit artikel praten we je bij over primaire arbeidsvoorwaarden.

Wat zijn arbeidsvoorwaarden?

Arbeidsvoorwaarden zijn niets anders dan de voorwaarden waaronder werk wordt verricht. Je medewerker gaat voor je aan de slag, op voorwaarde dat hij of zij daar iets voor terug krijgt, een beloning.

Deze beloning kan in de vorm van geld zijn, maar ook van goederen of gunstige afspraken. Voor veel sollicitanten zijn de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden erg belangrijk bij het kiezen van een nieuwe werkgever. Wat is het onderscheid tussen deze arbeidsvoorwaarden?

Primaire arbeidsvoorwaarden

Laten we beginnen met primaire arbeidsvoorwaarden. Primaire arbeidsvoorwaarden zijn de belangrijkste afspraken tussen de werkgever en de werknemer. Het salaris is daar natuurlijk de voornaamste van. Hier maak je altijd afspraken over met je werknemer. Daarnaast zul je meestal afspreken hoeveel uur iemand gaat werken. De afspraken over de primaire arbeidsvoorwaarden leg je vast in een arbeidsovereenkomst.

Primaire arbeidsvoorwaarden en de wet

Bij sommige arbeidsvoorwaarden moet je rekening houden met de wet. Je werknemer mag bijvoorbeeld niet minder verdienen dan het minimumloon. En je werknemer heeft recht op een minimum aantal vakantiedagen en een minimumbedrag aan vakantiegeld. Daarnaast moet je je houden aan de regels over werktijden van de Arbeidstijdenwet.

Primaire arbeidsvoorwaarden en de cao

Naast de wettelijke vereisten moet je ook rekening houden met de cao die voor jouw bedrijf geldt. In de cao kunnen ook afspraken staan over primaire arbeidsvoorwaarden. Als dat het geval is, moet je je daar aan houden.

Primaire arbeidsvoorwaarden voorbeelden

Onder primaire arbeidsvoorwaarden vallen in elk geval:

Daarnaast maak je meestal afspraken over:

Een pensioenregeling is niet wettelijk verplicht. Maar omdat bijna alle werkgevers er afspraken over maken, wordt het vaak bezien als een primaire arbeidsvoorwaarde.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

De secundaire arbeidsvoorwaarden worden vaak als een soort ‘extraatje’ gezien. Dat wil niet zeggen dat de secundaire arbeidsvoorwaarden niet belangrijk zijn. Naast de primaire arbeidsvoorwaarden kijken sollicitanten ook goed naar wat de werkgever aanbiedt als secundaire voorwaarden.

Bij secundaire arbeidsvoorwaarden kun je denken aan dingen als:

Lees hier alles over secundaire arbeidsvoorwaarden

Hoe komen arbeidsvoorwaarden tot stand?

Je kunt dus niet zomaar een nieuwe medewerker aan het werk zetten zonder eerst afspraken te maken. Arbeidsvoorwaarden zijn verplicht. Je noemt een aantal vaak al in de vacaturetekst. Het is gebruikelijk om in elk geval een aantal primaire arbeidsvoorwaarden te noemen, zoals het aantal uren. Soms worden ook de salarisschaal en secundaire arbeidsvoorwaarden als een auto van de zaak benoemd.

Arbeidsvoorwaarden vastleggen

Aan het einde van het sollicitatietraject ga je in gesprek over de exacte invulling van de (primaire) arbeidsvoorwaarden. Hierbij moet je je altijd houden aan de wet en de cao. Verder is het een kwestie van goed onderhandelen. Je mag een nieuwe medewerker zo veel of weinig aanbieden als je wilt. De vraag is alleen of hij of zij hiermee akkoord gaat. Houd er ook rekening mee dat er niet te grote verschillen ontstaan tussen de arbeidsvoorwaarden van je werknemers. Anders staat er binnen de kortste keren een boze medewerker aan je bureau, en terecht!

Veelgestelde vragen

Wat zijn primaire arbeidsvoorwaarden?

Primaire arbeidsvoorwaarden zijn afspraken die je in principe altijd maakt met je werknemers. Bijvoorbeeld over het salaris en het aantal uren dat iemand gaat werken.

Wat is het verschil tussen primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden?

Primaire arbeidsvoorwaarden zijn afspraken die een werkgever in principe altijd met zijn werknemers maakt, zoals afspraken over loon en werktijden. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn arbeidsvoorwaarden die een aanvulling vormen op de primaire arbeidsvoorwaarden, zoals een auto/fiets van de zaak, opleidingsmogelijkheden enzovoort.

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.