Wat zijn primaire arbeidsvoorwaarden?

Dit moet je als ondernemer regelen

14 juli 2020 2 minuten

Heb je personeel in dienst? Dan krijg je te maken met (primaire) arbeidsvoorwaarden. Over het algemeen geldt: hoe zwaarder de functie, des te gunstiger de voorwaarden worden voor een medewerker.

Arbeidsvoorwaarden zijn niets anders dan de voorwaarden waaronder werk wordt verricht. Je medewerker gaat voor je aan de slag, op voorwaarde dat hij of zij daar iets voor terugkrijgt. 

Die beloning kan in de vorm van geld zijn, maar ook van goederen of gunstige afspraken. Voor veel sollicitanten zijn de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden erg belangrijk bij het kiezen van een nieuwe werkgever.

De (primaire) arbeidsvoorwaarden

Wat zijn (primaire) arbeidsvoorwaarden eigenlijk? Er zijn veel verschillende combinaties mogelijk. We verdelen de opties in:

  • Primaire arbeidsvoorwaarden: Primaire voorwaarden zijn de belangrijkste afspraken tussen jou als werkgever en een werknemer. Hierbij moet je rekening houden met de CAO en de wet. Sommige arbeidsvoorwaarden zijn namelijk wettelijk vastgelegd, bijvoorbeeld het minimumloon en het minimale aantal vakantiedagen.

Primaire arbeidsvoorwaarden voorbeelden: Onder primaire arbeidsvoorwaarden vallen in elk geval de arbeidsduur en werktijden. Het gaat ook altijd over geld, denk bijvoorbeeld aan de salaris en de salarisschaal, vakantiegeld, pensioen, overwerktoeslag en onkostenvergoeding.

  • Secundaire arbeidsvoorwaarden: De secundaire voorwaarden worden vaak als een soort ‘extraatje’ gezien. Denk bijvoorbeeld aan een auto van de zaak, opleidingsmogelijkheden, reiskostenvergoeding, de collectieve ziektekostenverzekering en een spaarverlofregeling. Ook afspraken over thuiswerken vallen hieronder.

Hoe komen arbeidsvoorwaarden tot stand?

Je kunt dus niet zomaar een nieuwe medewerker aan het werk zetten, arbeidsvoorwaarden zijn verplicht. Je noemt een aantal vaak al in de vacaturetekst. Het is gebruikelijk om in elk geval een aantal primaire arbeidsvoorwaarden te noemen, zoals het aantal uren. Soms worden ook de salarisschaal en secundaire arbeidsvoorwaarden als een auto van de zaak benoemd.

Aan het einde van het sollicitatietraject ga je in gesprek over de exacte invulling van de (primaire) arbeidsvoorwaarden. Hierbij moet je je altijd houden aan de wet en de CAO. Verder is het een kwestie van goed onderhandelen. Je mag een nieuwe medewerker zo veel of weinig aanbieden als je wilt. De vraag is alleen of hij of zij hiermee akkoord gaat. Houd er ook rekening mee dat er niet te grote verschillen ontstaan tussen de arbeidsvoorwaarden van je werknemers. Anders staat er binnen de kortste keren een boze medewerker aan je bureau, en terecht!

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.