Wat leveren jonge werknemers me op?

Frisse blik en nieuwe kennis maakt jongeren tot aanwinst

Vijf jaar werkervaring is geen gekke eis in een vacature. Besef je wel dat je daarmee jongeren uitsluit die juist van grote waarde kunnen zijn voor je bedrijf? Een frisse blik, nieuwe kennis, een oplossingsgerichte manier van werken: zomaar wat voordelen van jonge werknemers.

Ze weten wat hard werken is

Jongeren weten niet beter dan dat het crisis is. Ze hebben al gemerkt dat ze hard moeten werken om succes te boeken. Alleen al voor hun sollcitaties hebben ze stalen zenuwen nodig: de gemiddelde zoekduur naar een nieuwe baan is op dit moment 6 maanden, blijkt uit cijfers van Intelligence Group. Bij een arbeidsmarkt in evenwicht is dat 3,5 maand. Los daarvan zitten jongeren vaak ook nog in het hoge tempo van hun studie en zijn ze gewend tot het uiterste te gaan voor commissies waar ze in hun studententijd actief voor zijn geweest.

Ze hebben een frisse blik

Jongeren komen fris uit de schoolbanken en zitten vol up to date kennis over het vakgebied waarin ze zijn afgestudeerd. Dat kan een frisse blik op je bedrijf opleveren en je oudere werknemers helpen aan parate kennis.

Ze zorgen voor een gezonde mix

Bundel de krachten van je oude medewerkers en je jonge krachten. Resultaat is een mix van ervaring en nieuwe kansen. Dat helpt jou als bedrijf verder en voorkomt dat je steeds verder wegzakt, doordat nieuwe bedrijven je inhalen. Gebruik ook de tips om verschillende generaties succesvol te laten samenwerken.

Ze bereiden je voor op vergrijzing

Je kunt afwachten tot de vergrijzing is neergedaald en dán zoeken naar jongeren, je kunt ook nu al de beste jongeren selecteren voor een plek in jouw bedrijf. En door hen het nieuwe gezicht te laten vormen van je bedrijf, ben je straks ook aantrekkelijker voor andere jongeren die een baan zoeken.

Ze kosten minder geld

Aan ervaren krachten zul je een hoger loon kwijt zijn. Jonge krachten zijn meestal tevreden met een lager bedrag, terwijl ze wél een hoog rendement hebben door hun werktempo en motivatie. Natuurlijk kost het je wat extra inwerktijd, maar dat verdien je terug via de relatief lage investering.

Bronnen: Randstad, MKB Servicedesk

Wat vind je van dit artikel?

Auteur

Lenneke Arts