Downloads

Bekijk hier alle gratis downloads

MKB Servicedesk produceert met zekere regelmaat interessante whitepapers over onderwerpen die ondernemers aanspreken. Op deze pagina vind je eenvoudig de producties die afgelopen periode zijn gemaakt.

Ben je op zoek naar iets meer diepgang? Bekijk een van onze whitepapers. In elk whitepaper duiken we dieper in op een bepaald thema. Om jou in 10 minuten helemaal op de hoogte te brengen van een specifiek thema met behulp van experts en ondernemers in dezelfde situatie.

Een gezonde werknemer levert meer op

Bespaar op je kosten voor verzuim

Als een werknemer ziek is, kan je dat flink wat geld kosten. Voor een klein bedrijf is dit een groot risico. En dat voorkom je liever. In dit whitepaper lees je wat verzuim kost, hoe je erop bespaart en hoe je het voorkomt. Want dat levert pas echt veel op!

Aan de slag met social media

Tips en tricks voor de online ondernemer

In dit whitepaper vertellen we je meer over social media, de voordelen, de risico’s en het opzetten van een social media strategie.

Arbeidscontracten

De beste keuze per medewerker

Je hebt (meestal) personeel nodig om je bedrijf te runnen. Dit whitepaper geeft een overzicht van de vele opties die er zijn om personeel in dienst te nemen. Maak de slimste keuze voor jouw bedrijf!

Bereken de financiële toekomst van je bedrijf

Maak betere beslissingen met goede prognoses

De meest succesvolle ondernemingen zijn toekomstbestendig en hebben hun cijfers op orde. Maar hoe doe je dat eigenlijk, je bedrijf toekomstbestendig maken? Door nu alvast goede prognoses te maken van hoe je markt er in de toekomst uitziet en door daar ook op te anticiperen.

Besparen op personeelskosten

Personeel is je grootste kapitaal, maar ook een grote kostenpost. Je wilt je werknemers goed belonen, zonder dat het je meer geld kost dan noodzakelijk. Gelukkig zijn er veel financiële voordelen te behalen, waarmee je direct bespaart op loonkosten en werkgeverslasten.

Betaalzekerheid maakt ondernemen wel zo prettig

Kies voor gezonde klanten en zorg voor een stabiele financiële basis

Jij bent druk met je plannen. Je ziet kansen en daar maak je werk van. Maar wel graag met klanten die je facturen netjes betalen. Met onzekerheid over betaling wil je niet bezig zijn. Dat gaat ten koste van de focus op je business.

Betere balans tussen werk en privé

Praktische tips voor meer evenwicht in je leven

We kiezen tegenwoordig zelf waar en wanneer we willen werken. Werk en privé is dan niet langer strikt gescheiden. Maar dat brengt uitdagingen met zich mee. Een kwart van de ondernemers ligt vaker wakker over de balans tussen werk en privé dan over de toekomst van hun bedrijf.

Btw in het buitenland

Wat zijn de regels bij importeren en exporteren?

Bij internationaal zakendoen krijg je ook te maken met btw. Hoe zit het met al die verschillende btw-regels? In dit whitepaper krijg je antwoord op de belangrijkste ondernemersvragen rondom btw en internationaal ondernemen.

Concreet doelen stellen: the road to success

Hoe je met concrete doelen een succesvol bedrijf bouwt.

Of je nu starter bent of al jaren ondernemer, het stellen van concrete doelen is een belangrijke vaardigheid. Begin je zonder heldere doelstellingen een nieuw bedrijf, dan is dat vragen om problemen.

Customer Relationship Management

Bedien je klanten efficiënter

Goed klantcontact is van levensbelang voor je bedrijf. En dat is meer dan alleen vragen hoe het gaat. Hoe communiceer jij met je klanten en relaties? Customer Relationship Management helpt jou om dit gestructureerd te doen.

De flexibele organisatie

Hoe ga je om met Het Nieuwe Werken?

Technologische ontwikkelingen, zelfstandige medewerkers, snel veranderende omgevingsfactoren, Het Nieuwe Werken vraagt van je organisatie en jou als ondernemer de nodige flexibiliteit. Hoe ga jij daarmee om?

Een betrouwbare zakenpartner

Zo vind je die!

Zaken doe je in vertrouwen. Soms klikt het meteen. Veel ondernemers voelen intuïtief aan of ze te maken hebben met een partner met wie ze vlot kunnen dealen. Maar alleen puur op je gevoel afgaan is niet slim vooral als je een groeiend bedrijf bent. Je zult het maar een keer verkeerd inschatten.

Eerste hulp bij administratie

Alles over het opzetten en bijhouden ervan

De administratie: voor veel ondernemers niet het lievelingsdeel van de werkzaamheden. Toch is het erg belangrijk om deze op orde te houden. Met dit whitepaper helpen we je op weg.

Eerste hulp bij beroepsaansprakelijkheid

Bescherm jezelf tegen de financiële gevolgen van een beroepsfout

Een beroepsfout is snel gemaakt en de financiële gevolgen kunnen enorm zijn. De kans dat jij als bedrijf hiervoor aansprakelijk gesteld wordt, is groot. In dit whitepaper lees je alles over beroepsaansprakelijkheid.

Eerste hulp bij belastingzaken voor starters

Belangrijk om ook zélf inzicht te hebben in je cijfers.

De meeste ondernemers zijn geen fan van fiscale zaken. Ze besteden dit dan ook liever uit aan een boekhouder of accountant. Toch is het belangrijk om ook zélf inzicht te hebben in je cijfers. Zo weet je wat je moet verzamelen voor de belastingaangifte en waar je voordeel kunt halen.

Eerste hulp bij bedrijfsovername

Stappenplan voor een succesvolle overdracht van je onderneming

In dit whitepaper lees je hoe je een overdracht kunt voorbereiden, welke fasen er in een overnametraject zitten en hoe het zit met de verschillende rechtsvormen als een bv, eenmanszaak of vof.

Eerste hulp bij Digitaliseren

Een belangrijke voorwaarde om je bedrijf efficiënter te laten werken is het digitaliseren van je documentstromen. Maar hoe doe je dit precies? In dit whitepaper helpen we je bij het effectief digitaliseren van je bedrijf.

Eerste hulp bij Exporteren

Alles wat er komt kijken bij het exportklaar maken van je bedrijf

Je wilt beginnen met exporteren? Het buitenland kan veel mogelijkheden bieden, maar natuurlijk moet je je wel goed voorbereiden. In dit whitepaper leggen we je uit wat er allemaal komt kijken bij het exportklaar maken van je bedrijf.

Eerste hulp bij importeren

Ik wil importeren, waar moet ik beginnen?

Tijdens die verre reis stond je opeens oog in oog met een geweldig product. Jouw eigen gat in de Nederlandse markt. Je ondernemersgeest bloeit op, het liefst zou je meteen een vracht mee naar huis nemen. Maar bij importeren komt meer kijken dan je denkt.

Eerste hulp bij je bedrijf digitaliseren

Hoe digitaal is jouw onderneming?

Waar sommige bedrijven al volop bezig zijn met de cloud, hybride werken en automatisering, bevinden andere zich op dit gebied in de spreekwoordelijke middeleeuwen.

Eerste hulp bij marketing

De basis voor succesvolle klantrelaties

Marketing is de sleutel tot ondernemerssucces. Maar hoe pak je het aan? Zo praktisch mogelijk en met een concreet plan natuurlijk. In dit whitepaper helpen we je om te starten met marketing: wat is het, welke doelen wil je met jouw marketing bereiken en hoe ga je aan de slag?

Eerste hulp bij nieuwe medewerkers

Hoe vind je goed personeel?

Het gaat goed met je bedrijf en het moment is aangebroken waarop je gaat uitkijken naar extra personeel. Hoe vind je de perfecte kandidaat? En wat moet je allemaal regelen om hem binnen te halen?

Eerste hulp bij online boekhouden

Waar let je op en hoe maak je het tot een succes?

Een goede boekhouding is één van de basisvoorwaarden van een succesvol bedrijf. Denk je erover na online te gaan boekhouden? In dit whitepaper lees je hoe dat werkt en wat de voordelen zijn. We geven tips waar je op moet letten als je begint met online boekhouden.

Eerste hulp bij re-integreren en inzetbaarheid van werknemers

Hoe je re-integratie aanpakt en je werknemers helpt bij een re-integratie

Als leidinggevende heb je vanzelfsprekend aandacht voor je werknemers op de werkvloer. Maar vergeet de werknemers die ziek thuis zitten niet. Stel samen met je zieke werknemer een goed re-integratieplan op.

Eerste hulp bij videoconferencing

Efficiënt en kwalitatief videovergaderen

Videovergaderen is onderdeel van de vergadercultuur binnen bedrijven. In dit whitepaper lees je over efficiënt en met hoge kwaliteit videovergaderen.

Elektrisch rijden

Welke mogelijkheden zijn er bij het elektrisch autorijden?

Als het aan de Tweede Kamer ligt, worden er in 2030 alleen nog maar auto’s verkocht die volledig elektrisch zijn. De overheid beseft dat er meer nodig is dan doemscenario’s over het klimaat om de automobilist uit de geliefde diesel- of benzine-auto te krijgen.

Financiële risico’s beperken

Voorkom betaalproblemen en schade door failliete klanten

Kun jij standhouden ondanks het faillissement van je grootste klant? Loopt jouw bedrijf meer risico door een economische crisis? Herken en voorkom financiële risico’s op tijd en zorg dat jouw bedrijf stabiel blijft.

Groene daken voor bedrijven

’Waarom groene daken een slimme investering zijn’

Het groene dak op een bedrijfspand biedt veel voordelen, niet alleen op het vlak van comfort en duurzaam ondernemen maar ook economisch.

Het belang van vitale medewerkers

Ontdek waarom een vitale organisatie belangrijk is en hoe je gezond werken stimuleert

Een bedrijf waar iedereen veilig, gezond en met plezier werkt, dat wil iedere werkgever. Fitte en vitale medewerkers zijn namelijk niet alleen gelukkiger, maar ook productiever. Lees wat jij kunt doen om vitaal werken te stimuleren.

Hoe maak ik een ondernemingsplan?

Ga je naar de bank voor een krediet? Dan wordt er vaak gevraagd om je ondernemingsplan. Een goed ondernemingsplan laat namelijk zien wat jij als ondernemer in huis hebt. Daarnaast geef je de visie en marktbenadering van je bedrijf en de financiële onderbouwing.

Hoe onderneem ik veilig online?

Bescherm je bedrijf en data tegen cybercrime

Cybercrime is in opkomst. Hoe verbeter je jouw cybersecurity en maak je je weerbaar voor criminelen? Lees het gratis whitepaper!

Hoe regel je bedrijfsfinanciering?

Zo kom je als ondernemer aan extra geld voor jouw volgende stap

Je wilt je bedrijf laten groeien, kunt wel een beetje financiële back-up gebruiken of hebt geld nodig voor een goed plan. Dan kun je naar de bank, de meest voor de hand liggende optie. Maar er zijn ook andere mogelijkheden om aan financiering te komen.

Hoe start ik een webshop?

Wil je een winkel beginnen of je bestaande winkel uitbreiden? Dan is er alle reden om te denken aan een webshop. Met een bedrijf op internet is je afzetmarkt vele malen groter. De kosten zijn relatief laag. Wat je moet weten en regelen voor je aan een webshop begint, lees je in dit whitepaper.

Kopen of leasen

Welke keuze past bij mij?

Als ondernemer sta je voor tal van keuzes als het om autorijden gaat. Moet je je auto voor zakelijk vervoer kopen of leasen? Hoe regel je het onderhoud? Hoe zit het met de fiscus? Wat voor jou het voordeligst is, hangt af van tal van factoren. Tijd om wat handige informatie op een rijtje te zetten.

Onbetaalde facturen

Voorkomen, verhelpen & genezen

Dit whitepaper is voor iedereen die tijd en geld kwijt is aan onbetaalde facturen. Klinkt dit bekend? Je bent niet alleen. Iedereen krijgt een keer te maken met onbetaalde facturen. Die kosten niet alleen geld, maar ook tijd en energie

Toon je een betrouwbare zakenpartner

Dat betaalt zich uit!

Zaken doe je in vertrouwen. Leveranciers en klanten willen zien dat ze met een degelijke partij te maken hebben. Ze checken of jij je zaakjes op orde hebt. In dit whitepaper lees je hoe jij je een betrouwbare zakenpartner toont met wie het prima zakendoen is.

Waar je aan moet denken als startende zzp'er

Hoe pak je dat aan en wat kom je tegen?

Daar sta je dan, je begint als zzp'er. Spannend is het zeker, maar dat maakt het ook leuk. In elk geval bereid je jezelf zo goed mogelijk voor op eventuele hindernissen. Niet alle hindernissen laten zich voorspellen. Maar met jouw energie en ideeën laat je je daar niet door tegenhouden.