Hoe financier ik groei?

Eigen geld, krediet, factoring, crowdfunding en subsidies

25 februari 2020

Hoe kom je aan geld om je groeiplannen te financieren? Ren niet direct naar de bank, maar verdiep je in de mogelijkheden. We helpen je alvast op weg. Vijf opties op een rij en twee gouden tips.

Whitepaper Gestapeld financieren

E-book Eerste hulp bij Groeien

1. Eigen geld

Kijk altijd eerst wat er in je eigen portemonnee zit. Dat gaat een eventuele externe financier namelijk ook vragen. Als jij bereid bent eigen geld te investeren, zal een financier sneller bereid zijn er ook in te stappen. Kijk ook hoeveel geld je los kunt maken binnen je bedrijf. Je kunt bijvoorbeeld meer winst inhouden om te investeren in groei. Wellicht kun je ook processen efficiënter inrichten of verder automatiseren. Het geld dat je daardoor bespaart, kun je uitgeven aan verdere groei.

2. Factoring

Een manier om geld vrij te maken binnen je bedrijf is doormiddel van een strakker debiteurenbeheer. Veel mkb'ers hebben namelijk last van laat betalende klanten. Herkenbaar? Als je je geld sneller binnen zou hebben, kun je sneller investeren. Een financieringsvorm die hier op aansluit is factoring. Ook wel debiteurenfinanciering genoemd. Een aanbieder van factoring kan je facturen voorfinancieren en zelfs je debiteurenbeheer overnemen, tegen een bepaalde rente. Als je veel uitstaande facturen hebt die niet snel betaald worden, kan dit een handige financieringsvorm voor je zijn.

3. Krediet

Je kunt bij de bank of een andere financier aankloppen voor een bedrijfskrediet. Als het gaat om (een reeks van) kleine, snelle investeringen, kan een rekening courant krediet al uitkomst bieden. Hiermee kun je tegen een relatief hoge rente tijdelijk rood staan op je bedrijfsrekening. Wil je echter een flinke investering doen en daarover minder rente betalen, dan kun je beter een andere zakelijke kredietvorm kiezen. Bij de bank heb je ook  krediet- en leningvormen, speciaal voor innovatie en groei. Voor tijdelijk krediet tegen een relatief hoge rente kun je ook aankloppen bij online kredietaanbieders, zoals Spotcap.

4. Crowdfunding

Ook via crowdfunding kun je groei financieren. Met crowdfunding doe je een beroep op 'het publiek'. Via een crowdfundingplatform (website) kun je een campagne starten en je idee of product presenteren. Individuen kunnen via het platform eenvoudig geld investeren, doneren of uitlenen en op die manier kan je plan gefinancierd worden. Het grote voordeel van crowdfunding is de marketing-functie ervan. Je bedrijf en je product staan volop in de schijnwerpers, zeker als de campagne succes heeft. Je moet je wel voor een groot deel bloot geven, zelfs je financiën openbaar maken. Een crowdfundingcampagne kost je ook behoorlijk wat tijd en de slagingskans is niet groter dan bij een bank. Als jij een aantrekkelijk en goed onderbouwd verhaal hebt voor een groot publiek en/of je investeerders een mooi rendement kunt beloven, dan is crowdfunding wel een goede optie om groei te financieren.

5. Subsidies

Voor veel financiers brengt de financiering van groei veel risico en onzekerheid met zich mee. De overheid steekt daarom een handje toe. Via banken (en enkele andere financiers) kun je een borgstellingskrediet krijgen. Dit is een onderdeel van de regeling BMKB (Borgstelling MKB). Hierbij staat de Nederlandse overheid voor een groot deel borg (60 tot 67,5%) voor het krediet. Hierdoor is de bank ook eerder bereid te financieren en soms ook tegen betere voorwaarden. Speciaal voor groeiplannen is er ook de groeifaciliteit, waarbij de overheid voor 50 procent garant staat voor een groeilening.

Maak een financieel plan

Voor je naar een financier stapt is het slim eerst te bepalen hoeveel geld je precies nodig hebt en waarvoor. Maak een exploitatiebegroting en liquiditeitsbegroting.

Geld voor innovatie

Het woord 'innovatie' opent deuren. Als jouw groei ook innovatief (vernieuwend) is, heb je nog meer subsidies en financieringsvormen voor financiering. Lees meer over innovatie en de financiering ervan in het gratis whitepaper 'Geld voor innovatie'.

Auteur

Raphael Klees