Hemelvaartsdag: vrije dag of niet?

Mag ik als ondernemer mijn onderneming geopend houden?

25 maart 2020 06 april 2021

Is Hemelvaart een vrije dag voor je personeel, of toch niet? Overheidsinstellingen zijn op deze dag gesloten. Maar moet jij als ondernemer ook je deuren sluiten?

Hemelvaart 2021

Donderdag 13 mei 2021 is het Hemelvaartsdag. Dat is in Nederland een officiële feestdag. Daarmee is Hemelvaart een vrije dag voor je werknemers. Toch betekent dit niet dat je als ondernemer verplicht bent je onderneming gesloten te houden. En het staat je vrij om je personeel te vragen om te komen werken. Raadpleeg wel eerst de cao-bepalingen van je personeel. Vaak hebben werknemers bij het werken op een Hemelvaartsdag (vrije dag) recht op een extra vergoeding.

Lees ook: het officiële vrijedagenoverzicht van 2021

Openingstijden

Vaak openen winkels en supermarkten op Hemelvaartsdag gewoon hun deuren. Het verschilt per gemeente tot hoe laat je open mag blijven. Controleer dit altijd van te voren op de website van jouw gemeente.

Vrijdag vrij

Veel ondernemers laten hun personeel de vrijdag na Hemelvaart een vrije dag opnemen. Veel mensen hebben dan een lang weekend. Beslis dus van tevoren of het nodig is om die vrijdag open te gaan of dat je je personeel verplicht vrij geeft. Misschien willen veel van je werknemers graag deze dag vrij nemen en kom je in de problemen met de bezetting.

Belastingdienst

Ook de Belastingdienst geeft het personeel verplicht een lang weekend vrij. Zodoende zijn de Belastingdienst en de Belastingtelefoon op Hemelvaartsdag en de drie dagen daarna niet bereikbaar.