3 tips om onderweg nooit meer business te missen

Tips en tools om onderweg te werken

28 november 2017

De tijd waarin we van 9 tot 5 achter een bureau zaten te werken is voorbij. Tegenwoordig reizen we veel en ook dan wil je aan het werk blijven. Het kan immers gebeuren dat je een potentiële klant mis loopt of minder werk kunt verzetten doordat je niet op kantoor bent. Maar met deze tools is dat verleden tijd.

Onderweg zijn is tegenwoordig geen reden meer om geen werk te kunnen doen. Dankzij het internet, de cloud en vele mobiele apparaten kunnen we vandaag de dag altijd en overal aan het werk zijn. Prettig, want als kleine of groeiende onderneming heb je vaak meer dan genoeg te doen. Maar waar kun je nu het beste gebruik van maken?

Smartphone of tablet voldoende

Je ziet ze nog steeds: mensen die een laptop meenemen de trein in. Natuurlijk is dit een prima oplossing als je onderweg wilt werken, maar een laptop is nu eenmaal een flink stuk zwaarder dan een gemiddeld mobiel apparaat. Bovendien is je smartphone tegenwoordig veel meer dan alleen een telefoon, het is een volledige computer. Het is zelfs mogelijk om een toetsenbord op de nieuwere smartphones van Microsoft aan te sluiten en gebruik te maken van een muis, waardoor je de kleinste computer ooit bij je hebt. Een grote laptop is daarmee dus niet meer nodig.

Liever een wat groter scherm dan je kleine smartphone? Kijk dan eens naar een tablet. Ook hier kun je tegenwoordig een klein toetsenbord bij kopen, vaak met geïntegreerde muis. Zolang je een internetverbinding hebt, kun je alles doen wat je normaal gesproken op kantoor ook doet. Bovendien heb je voor een tekstverwerker als Word niet eens internet nodig. Die laptop kun je voortaan dus thuis laten.

Communicatie

Tegenwoordig heeft iedereen zijn smartphone vrijwel altijd bij zich en dat maakt communicatie een stuk eenvoudiger. Echter kun je niet altijd je telefoon opnemen en wil je wel dat potentiële klanten op elk moment te woord gestaan worden. Als het gaat om vragen of het geven van een offerte wil je niet dat ze de voicemail krijgen met het risico dat je business mist.  

Met bijvoorbeeld een pakket van Vodafone One Net Express kun je dit eenvoudig oplossen. Met deze service zijn vaste en mobiele telefonie slim geïntegreerd en kan de telefonische beschikbaarheid per medewerker gemakkelijk online aangepast worden. Gesprekken kunnen worden doorgeschakeld naar bijvoorbeeld een huntgroep, zodat er altijd iemand is die kan opnemen. Dit systeem schakelt een telefoontje namelijk net zo lang door totdat iemand opneemt. Ben je regelmatig op pad, werk je wel eens thuis, maar ook op kantoor? Dan kun je de vaste lijn direct laten doorschakelen naar je mobiel. Ook mobiel bel je met het vaste nummer. Zo hoef je maar één nummer te communiceren. Voor iedereen is een ander profiel te kiezen, en als je meer medewerkers krijgt, kun je gemakkelijk opschalen. Ook prettig is dat alles via de cloud loopt, waardoor je alle voordelen van een telefooncentrale hebt, zonder een fysieke centrale in huis te halen.

Werken in de cloud

De cloud. Het lijkt een ongrijpbaar begrip, maar het is dé uitkomst voor vele kleine en grote ondernemingen. Was je achter je bureau nog bezig met een offerte of artikel? Sla hem simpelweg op in een clouddienst en ga onderweg verder waar je gebleven was. Bovendien kun je tegenwoordig in veel diensten ook chatten en zo overleggen met je collega’s, om het werken nog net iets gemakkelijker te maken. Wel is het van belang om een goede keuze te maken voor een clouddienst, aangezien deze er tegenwoordig in vele soorten en maten zijn. Zo is Google Drive volledig gratis, maar bieden Microsoft’s OneDrive of Office 365 meer integraties met andere Microsoft-producten. Bovendien kun je hiermee ook via de cloud samenwerken, waardoor je ook met je collega’s aan de slag kunt.

Ondernemer Marc Koehler van Superloft vertelt waarom een virtuele telefooncentrale voor hem belangrijk is: