Ga voor goed werkgeverschap

Hoe vind en houd je goed personeel?

02 juni 2020

Lukt het jou om goed personeel te vinden en te behouden? In de strijd om geschikt personeel is het belangrijk dat je je onderscheidt als bedrijf waar mensen graag willen werken. In dit artikel lees je hoe je dat doet.

Goed werkgeverschap: bied voldoende uitdaging

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om je medewerkers alleen het minimale te laten doen, maar daar worden ze niet beter van. Jouw mensen kunnen veel meer dan je denkt. Door hun kwaliteiten volledig te benutten, komen ze beter tot hun recht binnen jouw organisatie. Dat is pas echt goed werkgeverschap. Genoeg uitdaging is hierbij cruciaal. Zo doe je dat:

  • Voer regelmatig een goed gesprek. Wanneer heb je voor het laatst écht goed gepraat met je medewerkers? Als je te veel opgaat in de waan van de dag, ga je misschien voorbij aan de grote dromen van die ene talentvolle salesmedewerker.

  • Bied voldoende opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden. Het is niet voor niets dat veel bedrijven dit punt in de vacature zetten. Medewerkers die de kans krijgen om zich continu te blijven ontwikkelen, zijn tevredener en flexibeler inzetbaar.

  • Zoek kansen buiten de huidige functie. Dat je medewerker nu in een bepaalde functie zit, betekent niet dat dit het beste bij hem of haar past. Goed werkgeverschap betekent ook dat je verder kijkt in je organisatie. Misschien is de klantenservicemedewerker wel erg geschikt voor een functie op de marketingafdeling.

  • Geef iedereen een kans. Mensen met een zogenaamde ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ hebben vaak specifieke kwaliteiten die heel goed te benutten zijn in je bedrijf. Een bekend voorbeeld: mensen met autisme die vaak sterk zijn in het testen van software.

Creëer een goede werkomgeving

Grote kans dat je medewerkers het grootste gedeelte van de dag voor jou aan het werk zijn. Zorg er dan ook voor dat dit een fijne, veilige en gezonde plek is, of het nu op kantoor is of op een thuiswerkplek. Dit is niet alleen goed werkgeverschap, het is verplicht op grond van de Arbowet en zorgplicht. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te zorgen voor:

  • Zoveel mogelijk natuurlijk licht

  • Voldoende frisse lucht

  • Een verstelbaar bureau en bureaustoel

Tip: Zo motiveer je millenials

Zorg voor een goede werk-privébalans en maak werkdruk bespreekbaar

Praat regelmatig met je mensen om te weten hoe ze in hun functie zitten en hoe ze de arbeidsomstandigheden en het contact met collega's ervaren. Dit helpt je om in een vroeg stadium psychische klachten te herkennen. Voorkomen is beter dan genezen. Veel werknemers zullen het ook waarderen als je een gezonde levensstijl faciliteert, bijvoorbeeld door middel van een lunch met veel groente en fruit. Ook kun je meebetalen aan de sportabonnementen van je medewerkers.