Zo versterkt nieuwe mobiliteit jouw organisatie

13 juni 2019

Mobiliteit draait niet langer alleen om zo snel mogelijk met de auto van A naar B komen. Tegenwoordig speelt ook duurzaamheid en werkritme een belangrijke rol. Maak de stap naar nieuwe mobiliteit.

Nadelen van de leaseauto

Een groot (lease)wagenpark heeft gevolgen voor je flexibiliteit. Leasecontracten lopen soms langer dan de contracten van je medewerkers, waardoor je met een overbodige auto blijft zitten. Dit geldt natuurlijk ook voor auto’s in eigen beheer, hoewel je die altijd kunt proberen te verkopen.

Wist je dat leasecontracten geactiveerd moeten worden op de balans? Hierdoor komt je solvabiliteit onder druk te staan. Dit kan nadelig uitpakken als je krediet nodig hebt.

Toch leasen? Ga voor elektrisch rijden

Hoeveel elektrische auto’s staan er in jouw wagenpark? Deze zijn een stuk duurzamer dan de varianten op diesel of benzine. Een duurzaam imago is niet alleen belangrijk voor (potentiële) klanten, maar ook voor (potentiële) medewerkers.

Vooral de jongere doelgroep is kritisch, zij zien een bedrijf dat zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid aan z’n laars lapt echt niet zitten. Zo helpt een duurzaam imago je met het binnenhalen van jong talent.

Van leasecontract naar mobiliteitsbudget

Wil je met je organisatie overstappen op nieuwe mobiliteit, dan kun je eigenlijk niet om een persoonsgebonden mobiliteitsbudget heen. Hierbij kunnen je medewerkers zelf bepalen hoe ze naar hun werk of naar klanten reizen. Er zijn veel combinaties mogelijk, denk aan:

  • De trein, bus, tram of metro

  • De fiets

  • De taxi of Uber

  • Een eigen auto

  • Een (private) leaseauto

  • Een huurauto

  • Meerijden met een collega (carpooling)/gebruik maken van een deelauto

Binnen de nieuwe mobiliteit zien we veel deelauto’s, private lease of het huren van een auto. Hierbij ga je als bedrijf geen contract aan, dat doet je medewerker. Hierdoor drukt nieuwe mobiliteit niet op jouw solvabiliteit.

Nieuwe mobiliteit en het nieuwe werken

Het nieuwe werken houdt in dat medewerkers zelf kunnen bepalen waar en wanneer ze werken. Dat kan op kantoor, maar ook thuis of in een koffietentje. Een mobiliteitsbudget past hier erg goed bij, omdat verschillende bestemmingen vragen om passend vervoer. Zo pak je de auto als de reis met het OV te lang duurt, of juist de trein bij afspraken in het centrum van de stad.

Kleine kanttekening

Het persoonlijk mobiliteitsbudget is voor veel organisaties de ideale oplossing. Maar er zijn ook bedrijven waar het niet past. Voor organisaties in het buitengebied zonder goede bus- of treinverbinding, is het OV niet handig. De fiets is weer niet handig voor grote afstanden. Leasing kan in deze gevallen nog steeds een goede oplossing zijn. Kijk dus altijd goed of de oplossingen wel bij je organisatie passen.