Waar moet je aan denken als je overstapt van boekhoudprogramma?

10 december 2019

Veel ondernemers vinden het lastig om hun administratie over te zetten van het ene programma naar het andere. Daarom houden zij het vaak bij het oude boekhoudpakket, zelfs als zij daar niet tevreden mee zijn. Maar wat blijkt? Overstappen van boekhoudprogramma kan eigenlijk gewoon zonder gedoe. Wat vooral belangrijk is, is dat je er de tijd voor neemt en ruim van tevoren onderzoekt wat de mogelijkheden zijn als je gaat overstappen. Zo zorg je dat je de juiste gegevens klaar hebt staan als het zover is. Hieronder hebben we nog een paar tips voor het overstappen.

Kies een logische overstapdatum

Veel ondernemers denken dat het alleen mogelijk is om rond de jaarwisseling over te stappen van boekhoudprogramma. Het is logisch als dit je afschrikt, omdat dit vaak al een drukke periode is. Het mooie is dat overstappen van boekhoudpakket op ieder moment mogelijk is. 

Het belangrijkste is dat je een logisch moment kiest. Door bijvoorbeeld direct na een btw-aangifte over te stappen, zorg je ervoor dat je geen werk hebt aan het overzetten van bonnen en facturen in het nieuwe programma. De tijd die je daardoor overhoudt kun je mooi steken in ondernemen. 

Exporteer jouw facturen, bonnen en overzichten

De meeste nieuwe boekhoudprogramma’s maken het mogelijk om jouw bonnen en facturen online op te slaan. Zorg ervoor dat je hier een backup van maakt voordat je overstapt. Soms kun je ze in één bestand downloaden en soms moet dit bon voor bon. Zorg er in het tweede geval voor dat je dit zorgvuldig doet: je hebt een bewaarplicht van 7 jaar, dus het is belangrijk dat je deze gegevens bewaart.

Vaak is het ook mogelijk om jouw gegevens op te slaan als een auditfile. Zo’n auditfile is een bestand waarin je administratieve gegevens bewaart en uitwisselt. Dit kan worden gebruikt om je administratie op te zetten in het nieuwe boekhoudprogramma.