Wanneer moet ik een brede weersverzekering afsluiten?

En wat dekt een weersverzekeringbedrijf

05 januari 2020

Door de extremere weersomstandigheden van tegenwoordig wordt een brede weersverzekering steeds belangrijker. Wat dekt een weersverzekeringbedrijf en welke ondernemers kiezen voor deze verzekering?

Heb jij al een MijnMKB profiel?

Ondernemers die voor hun werkzaamheden en opbrengsten uit de onderneming sterk afhankelijk zijn van weersomstandigheden, kunnen hun bedrijf verzekeren tegen weersongevallen en schade door extreem weer. Maar het is wel een verzekering waar je kritisch naar moet kijken. In de polisvoorwaarden kunnen uitsluitingen staan die sommige weersverzekeringen een verkeerde keuze maken.

Wat is een brede weersverzekering?

Extreme regenval of juist een droogte van meerdere weken kan voor boeren schade aanrichten aan de oogst. Gewassen kunnen zelfs volledig verloren gaan. Dat is een te groot risico voor de boeren om zelf te dragen. Met preventie kunnen deze problemen niet of onvoldoende verholpen worden. Met een brede weersverzekering kun je het risico (deels) bij een verzekeraar neerleggen.

Wanneer sluit je deze verzekering af?

Je bedrijf verzekeren tegen weersongevallen door de brede weersverzekering af te sluiten, doe je als je financieel zwaar geraakt kunt worden door extreme weersomstandigheden. Een akkerbouwer die afhankelijk is van een oogst, kan het risico van een forse schade door weersomstandigheden financieel vaak niet zelf dragen. De noodzaak van het verzekeren van het risico kan groot zijn.

Worden de weersverzekeringen onbetaalbaar?

Verzekeraars hebben in 2018 ongeveer 3 keer zoveel schademeldingen ontvangen in vergelijking met één jaar eerder. De noodzaak van het verzekeren is dus groter, maar verzekeraars weten ook dat je bedrijf verzekeren tegen weersongevallen door het afsluiten van een brede weersverzekering een steeds groter risico met zich meebrengt. Hierdoor zijn de premies voor deze verzekeringen gestegen. Een andere optie voor verzekeraars is om beperkingen in de polisvoorwaarden op te nemen. Verzekeraars willen op deze manier voorkomen dat ze meer aan schades uitkeren dan dat ze aan premie binnenkrijgen. Een alternatief voor verzekeraars is om deze verzekering niet meer aan te bieden.

De politiek komt met een tegemoetkoming

Vanaf 2020 vervalt het moeten betalen van assurantiebelasting. Dit geeft een grote besparing, want deze heffing bedraagt 21 procent over de verschuldigde premie. Dit maakt de brede weersverzekering dus beter betaalbaar. Er is nu al een subsidieregeling voor het betaalbaar maken van de verzekering. Deze blijft ook in 2020, maar de subsidiebedragen gaan wel omlaag.