Wat is de pensioenleeftijd in 2020?

En is er een verschil in pensioenleeftijd per beroep?

07 februari 2020

De leeftijd waarop je recht hebt op AOW wordt in stapjes verhoogd naar 67 jaar. De pensioenleeftijd in 2020 staat op 66 jaar en 4 maanden, maar hoe zit het met het door jezelf opgebouwde pensioen? Wat is de pensioenleeftijd voorspelling voor jouw eigen pensionering?

Pensioenopbouw voor je werknemers

In het verleden ging je met je 65e verjaardag met pensioen. Doordat we gemiddeld steeds ouder worden, was een pensioenleeftijd van 65 jaar voor de toekomst niet meer haalbaar. De AOW-uitkeringen van de gepensioneerden moeten namelijk betaald worden door de werknemers die nog wel werken, maar de verhoudingen groeiden scheef. Er kwamen steeds meer gepensioneerden en minder werkenden, dus moest de pensioenleeftijd omhoog. De voorspelling is dat de pensioenleeftijd na 2020 nog verder stijgt.

Waar is jouw pensioeninkomen van afhankelijk?

Iedere Nederlander heeft recht op een AOW-uitkering, maar de uitkering is voor de meeste mensen onvoldoende om van rond te komen. Er zijn meerdere manieren voor het opbouwen van een aanvulling. Je kunt (verplicht) deelnemen in een pensioenregeling of je bouwt individueel een aanvulling op via bijvoorbeeld een lijfrenteconstructie.

Is het nog mogelijk om vervroegd met pensioen te gaan?

Ja, je kunt nog steeds vóór de ingangsdatum van de AOW stoppen met werken. De mogelijkheden zijn uiteraard wel afhankelijk van wat je aanvullend hebt opgebouwd. Maar houd er wel rekening mee dat pensioenregelingen gebaseerd zijn op een aanvulling op de AOW. Als je stopt met werken, maar nog geen recht hebt op AOW, kunnen de opgebouwde pensioenrechten tekort schieten. Kijk dus samen met je financieel adviseur naar waar je recht op hebt bij een vervroegde pensionering. Zorg voor een inschatting van het bedrag dat je na 2020 moet opbouwen om eerder te kunnen stoppen.

Verschil in pensioenleeftijd per beroep

Er wordt gepleit voor een verschil in pensioenleeftijd per beroep, maar het blijft bij gesprekken. Het is op korte termijn niet te verwachten dat er een verschil in pensioenleeftijd per beroep komt.

Beginnen met het opbouwen van een aanvulling?

Heb je een pensioentekort of wil je sparen voor het eerder stoppen met werken? Daar heb je kapitaal voor nodig. Er zijn verschillende manieren voor het opbouwen van een pensioenkapitaal voordat je jouw pensioenleeftijd bereikt. Daar moet je ruim de tijd voor nemen. Het gaat je namelijk tijd kosten om een degelijke aanvulling op te bouwen. Dat wordt mede veroorzaakt door de fiscale beperkingen. Je mag bijvoorbeeld niet onbeperkt bedragen storten voor het opbouwen van een lijfrentekapitaal. In een periode van een paar jaar kun je geen serieuze aanvulling op je pensioen opbouwen.

Begin dus in 2020 nog met het aanvullen van jouw pensioen. Voor je het weet heb jij jouw pensioenleeftijd bereikt.