Wat is de pensioenleeftijd in 2021?

En is er een verschil in pensioenleeftijd per beroep?

07 februari 2020 27 april 2021

De leeftijd waarop je recht hebt op AOW wordt in stapjes verhoogd naar 67 jaar. De pensioenleeftijd in 2021 staat op 66 jaar en 4 maanden, maar hoe zit het met het door jezelf opgebouwde pensioen? Wat is de pensioenleeftijd voorspelling voor jouw eigen pensionering?

Pensioenopbouw voor je werknemers

In het verleden ging je met je 65e verjaardag met pensioen. Doordat we gemiddeld steeds ouder worden, is een pensioenleeftijd van 65 jaar voor de toekomst niet meer haalbaar. De AOW-uitkeringen van de gepensioneerden moeten betaald worden door de werknemers die nog wel werken, maar de verhoudingen groeiden scheef. Er kwamen steeds meer gepensioneerden en minder werkenden, dus moet de pensioenleeftijd omhoog. In het inmiddels uitgewerkte Pensioenakkoord uit 2019 is afgesproken dat de AOW-leeftijd minder snel zal stijgen. In onderstaande tabel zie je de AOW-leeftijd voor de komende jaren:

JaarAOW-leeftijd
202066 jaar en 4 maanden
202166 jaar en 4 maanden
202266 jaar en 7 maanden
202366 jaar en 10 maanden
202467 jaar

Na 2024 is de verhoging weer afhankelijk van de leeftijdsverwachting, met een ratio 2:3. Dat betekent dat voor elke drie maanden dat de leeftijdsverwachting omhoog gaat, de AOW-leeftijd met twee maanden stijgt. Door de coronacrisis zal de leeftijdsverwachting de komende jaren beperkt stijgen en dus de AOW-leeftijd ook.

Waar is jouw pensioeninkomen van afhankelijk?

Iedere Nederlander heeft recht op een AOW-uitkering, maar de uitkering is voor de meeste mensen onvoldoende om van rond te komen. Er zijn meerdere manieren voor het opbouwen van een aanvulling. Je kunt (verplicht) deelnemen in een pensioenregeling of je bouwt individueel een aanvulling op via bijvoorbeeld een lijfrente-constructie.

Is het nog mogelijk om vervroegd met pensioen te gaan?

Ja, je kunt nog steeds vóór de ingangsdatum van de AOW-leeftijd stoppen met werken. De mogelijkheden zijn natuurlijk wel afhankelijk van wat je aanvullend hebt opgebouwd. Maar houd er wel rekening mee dat pensioenregelingen gebaseerd zijn op een aanvulling op de AOW. Als je stopt met werken, maar nog geen recht hebt op AOW, kan het opgebouwde pensioen te weinig zijn. Kijk dus samen met je financieel adviseur naar waar je recht op hebt bij een vervroegd pensioen.

Er wordt gepleit voor een verschil in pensioenleeftijd per beroep, maar het blijft bij gesprekken. In het pensioenakkoord is hier geen afspraak over gemaakt, maar je werknemers met zware beroepen kunnen wel vervroegd met pensioen. Je mag bij vervroegd pensioen maximaal drie jaar voor de AOW-leeftijd een uitkering aanbieden, via de RVU-vrijstelling.

Lees meer over de financieel aantrekkelijke RVU-vrijstelling die werkgevers kunnen gebruiken om medewerkers vervroegd pensioen te kunnen aanbieden.

Begin met het opbouwen van een aanvulling

Heb je een pensioentekort of wil je sparen voor het eerder stoppen met werken, bijvoorbeeld als zzp pensioen? Daar heb je kapitaal voor nodig. Er zijn verschillende manieren voor het opbouwen van een pensioenkapitaal voordat je jouw pensioenleeftijd bereikt. Daar moet je ruim de tijd voor nemen. Het kost je namelijk veel tijd om genoeg aanvulling op te bouwen. Dat wordt onder andere veroorzaakt door de fiscale beperkingen. Je mag bijvoorbeeld niet onbeperkt bedragen storten voor het opbouwen van een lijfrentekapitaal. In een paar jaar kun je geen serieuze aanvulling op je pensioen opbouwen.

Begin dus in 2021 nog met het aanvullen van jouw pensioen. Voor je het weet heb jij jouw pensioenleeftijd bereikt.