Buitenlandse BTW gemakkelijker terug te krijgen

EU-ministers willen regels versimpelen

15 december 2009

Ministers van Financiën van de 27 EU-landen gaan proberen om de btw-heffing voor ondernemers flink te versimpelen. Als de bewindslieden het eens worden over een compromis, kunnen bedrijven hun btw-uitgaven in andere EU-landen veel makkelijker terugkrijgen.

Ondernemers kunnen de aanvraag voortaan gewoon indienen bij de eigen belastingdienst. Zeker is dat de bedrijven hun geld dan binnen zesenhalve maand terugontvangen. Het gaat om btw-uitgaven zoals tijdens buitenlandse zakenreizen of een tankbeurt van vrachtwagens. Nu moeten bedrijven een lastige procedure door en soms twee jaar wachten op hun geld. Ondernemers laten de aanvraag soms maar zitten als het om kleinere uitgaven gaat.

Nederland

Nederland is sterk voor deze aanpassing, zo zal staatssecretaris Jan Kees de Jager (Belastingen) dinsdag betogen. Nederlandse ondernemers vragen jaarlijks miljoenen euro's aan btw-uitgaven terug in het buitenland. Dat bedrag is hoger dan dat buitenlandse bedrijven in Nederland terugvragen.

BTW-vergemakkelijking

Een groter twistpunt onder de ministers is nog een andere btw-vergemakkelijking. Bedrijven mogen dan in eigen land ook de btw betalen op verkopen in een ander EU-land. Sommige landen hebben er bezwaar tegen dat dan het tarief gaat gelden van het land van aankoop.

Meer weten

Wil je meer weten over de regels met betrekking tot het afdragen van buitenlandse btw? Lees dan dit artikel.

Bron: ANP