Het verschil tussen vennootschappelijke en fiscale winst

Hoe werken de afschrijvingen?
In de regelgeving wordt verschil gemaakt tussen fiscale en vennootschappelijke winst. Het kan voor komen dat de winst van de fiscale rekening niet hetzelfde is als die van de vennootschappelijke rekening. Hoe dat precies kan, wordt in dit artikel uitgelegd.
Meer lezen over winstbelasting?
Klik hier
Lees het gratis whitepaper!
Download
Jaarrekening
Het verschil begint al bij beide jaarrekeningen. Deze zien er anders uit.
De vennootschappelijke jaarrekening bestaat uit:
  • een balans
  • een winst- en verliesrekening
  • een toelichting op beide overzichten
De fiscale jaarrekening bestaat uit:
  • een fiscale vermogensopstelling
  • een fiscale winstberekening
  • een berekening van het belastbaar bedrag
  • een toelichting op alle overzichten
Meer over vennootschapsbelastingen lees je in dit artikel.
 
Verschil
Het fiscale afschrijvingspercentage voor bedrijfsmiddelen mag sinds 1 januari 2007 niet hoger zijn dan twintig procent per jaar. Dus doe je er sowieso vijf jaar over voor je een voorwerp geheel hebt afgeschreven. Het kan echter zijn dat de waarde van het verbruikte prestatievermogen anders ligt. Het Burgerlijk Wetboek geeft namelijk aan dat de bedrijfseconomische regels anders zijn. Bij de jaarlijkse afschrijving daarvoor (de fiscale winst dus) wordt echt gekeken naar de levensduur van de producten.
Checklist ondernemen geeft hierbij een voorbeeld dat we ook gebruiken. Stel je hebt een machine die maar vier jaar meegaat. Je moet hem voor de vennootschappelijke belasting in vijf jaar afschrijven, voor de fiscale in vier jaar. Hierdoor ontstaat er een verschil tussen beide rekeningen. Geen probleem verder als je het product vijf jaar of langer gebruikt. Wel als je tussentijds je bedrijf verkoopt.
 
Gevolg
Je maakt een hogere winst omdat je minder mag afschrijven dan je eigenlijk zou moeten. Over deze winst moet je dus meer belasting betalen. De eerste jaren worden relatief zwaar belast. Je hebt wel voordeel van de situatie als je tussentijds verkoopt. De fiscus moet dan genoegen nemen met een lagere boekwinst.
 
Regeling
De regeling dat de afschrijvingstermijnen voor bedrijfsmiddelen verlengd is, is pas 1 januari 2007 ingegaan. Vanaf dan gelden ook de nieuwe regels. Als je een product hebt dat drie jaar oud is, moet je de resterende boekwaarde in minimaal twee jaar afschrijven. Maar, je hoeft niet met terugwerkende kracht iets te veranderen. De afschrijvingen in voorgaande jaren hoef je dus niet aan te passen.
 
Voor meer over afschrijvingen in het algemeen, klik hier.
 
Meer weten
Vragen over de boekhouding? Of is het allemaal net teveel regelgeving en wil je het uitbesteden? Word dan lid van MKB Servicedesk en krijg aantrekkelijke kortingen op boekhouddiensten. 

Dossiers

Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres:
Reactorweg 9a
3542 AD Utrecht
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten