Wij-gevoel van levensbelang voor bedrijf

Betrokkenheid werknemers belangrijk voor succes onderneming

07 december 2009

Werknemers die trots zijn op het bedrijf waarvoor ze werken, zijn meer betrokken, efficiënter en dus ook goedkoper.

In het kader van zijn promotieonderzoek ontwikkelt Alex Klein, docent aan de Nyenrode Business Universiteit, een marketingmodel waarmee de betrokkenheid van werknemers bij het bedrijf gekoppeld wordt aan financiële resultaten.

Funest

Uit onderzoek blijkt dat het slecht gesteld is met deze betrokkenheid van de werknemers. De helft voelt zich nauwelijks betrokken bij het bedrijf waarvoor hij werkt. 'Een kwart van het personeel saboteert zelfs passief de boel', aldus de onderzoeker aan De Telegraaf. Dit is volgens Klein funest voor de concurrentiepositie van een bedrijf. 'Kijk bijvoorbeeld naar Ordina. Dat verloor afgelopen dinsdag ruim zeven procent van haar beurswaarde nadat de directie tegenvallende winstcijfers bekendmaakte, volgens het management omdat het bedrijf onvoldoende gekwalificeerd personeel kan vinden. Een werkgever moet dus zorgen dat werknemers trots zijn om bij zijn bedrijf te mogen werken.'

BeloningMet de toenemende vergrijzing en groeiende krapte op de arbeidsmarkt wordt het voor bedrijven alsmaar moeilijker om vacatures in te vullen. Volgens Klein wordt het in de toekomst dan ook steeds belangrijker dat werkgevers inzetten op loyale werknemers. Dit gaat echter niet vanzelf. 'Loyaliteit kweek je niet met een incidentele bonus of een periodieke loonsverhoging. Dat kan alleen met intrinsieke beloningen, van een scholingstraject tot het vergoeden van de zorgverzekering van het gezin van een werknemer', stelt de promovendus.

Familiegevoel

Daarnaast raadt hij managers van bedrijven waar een 'familiegevoel' aanwezig is aan om dit wij-gevoel te koesteren. 'Managers die dit willen uitbannen, zijn verkeerd bezig', aldus Klein. 'Het wij-gevoel onder het personeel is juist van levensbelang voor een bedrijf'.

bron: Zibb.nl

Lees ook:

Ons artikel over teambuilding