Wedstrijden Oranje kijken in je bedrijf

Moet ik BUMA een vergoeding betalen?

15 augustus 2012

Met het EK in het vooruitzicht overweeg je om met je personeel gezamenlijk naar de wedstrijden van het Nederlands elftal te kijken. Moet je dan nog een of andere vergoeding betalen aan de BUMA of vergelijkbare instantie?

Vertoning TV-beelden

Als je met familie of vrienden gezamenlijk naar de wedstrijden van het Nederlands elfal of grote sportevenementen kijkt, dan is dat vrijgesteld van auteursrechten. Is er sprake van een publiekelijk vertonen, dan komt dat anders te liggen. Officieel ben je dan verplicht om vooraf een licentie bij Videma aan te vragen. Uiteraard is dat dan niet gratis, maar gebeurt dat tegen een vergoeding. Die hoogte hangt af van het doel van het gebruik van de beelden. Is het gebruik bedoeld als achtergrond, dan geldt er een ander tarief dan wanneer 'jouw publiek' er echt even voor gaat zitten om te kijken.

Uitzondering

Vertoon je de TV-beelden via een buitenlandse zender (bijvoorbeeld de ARD of BBC) of op Eurosport, dan heb je geen Videma-licentie nodig.

Horeca

Heb je een bedrijf in de horeca en speel je in op de oranje-gekte, dan zul je, zeker als je een café hebt, iets om de wedstrijden van Oranje organiseren. Aan Videma moet je dan vooraf een licentievergoeding vragen. Vraag je geen licentie aan en betrapt Videma je op een publieke vertoning van de EK-wedstrijden, dan kost je dat een boete.

TV-beelden als achtergrond in winkels e.d.

Als je een winkel hebt, zul je misschien in je winkel tv-beelden vertonen. Die tv-beelden vormen dan een achtergronddecor bij jouw winkelformule. Er is echter wel degelijk sprake van een publieke vertoning, maar deze wordt door Videma dan aangemerkt als "secundaire vertoning", waardoor het tarief lager is dan bijvoorbeeld bij een café. 

Samen in de kantine kijken

Kijk je samen met je personeel (en hun partners) dan is er formeel sprake van een vertoning buiten familie- en vriendenkring. Officieel zou je dan een licentie bij Videma moeten aanvragen en een vergoeding voor de vertoning betalen. Of je dat doet is een afweging tussen de 'pakkans', de hoogte van het tarief en de adminstratieve rompslomp. Het tarief is afhankelijk van het aantal kijkuren en het aantal mensen waarmee je kijkt.