Politiek wil onderzoek naar hoge brandstofprijzen

Kale brandstofprijs 8 eurocent boven gemiddelde Europese prijs

15 december 2009

De kale brandstofprijs (zonder accijns en btw) ligt in Nederland 8 cent hoger dan de gemiddelde prijs in Europa. De Tweede Kamer vermoedt dat dit komt door een gebrek aan concurrentie en wil dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) een nieuw onderzoek instelt naar de Nederlandse brandstofmarkt.

Dit meldt het Nederlands Dagblad.

PvdA en VVD vermoeden dat vooral het gebrek aan concurrentie tussen tankstations langs de snelweg verantwoordelijk is voor de hogere prijs die Nederlandse automobilisten betalen. In woonwijken liggen de prijzen namelijk vaak wel lager door de komst van nieuwe aanbieders die op prijs concurreren. 'Dat toont aan dat de prijzen langs de snelweg ook omlaag kunnen', aldus VVD-Tweede Kamerlid Charlie Aptroot.

Nieuw onderzoek

Beide politieke partijen gaan vragen stellen aan minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) en willen dat de NMa nieuw onderzoek gaat doen.

Vanaf 1998 deed de NMa al onderzoek naar prijsafspraken, maar dat werd in 2003 gestaakt vanwege onvoldoende bewijs. Met het veilen van pompstations werd sindsdien wel geprobeerd de concurrentie langs de snelweg te verbeteren. Volgens Aptroot kan dat veilen naar 'de schroothoop'.

Marktomstandigheden

Nederland kent overigens al jaren de hoogste kale brandstofprijs van Europa, zo blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. Het verschil kan oplopen tot wel 10 cent per liter. Volgens de olieconcerns ligt dit aan de marktomstandigheden die in Nederland anders zouden zijn dan in de rest van Europa. Zo zouden het dichte netwerk van tankstations en de hoge grondprijzen de kosten opdrijven.

De Nederlandsche Bank stelt in een onderzoek echter dat 'voorzichtig geconcludeerd kan worden dat het hoge prijsniveau wel degelijk lijkt te wijzen op een gebrek aan marktwerking'.

Bron: Zibb.nl