Het kiezen van een boekhoudpakket

Keuzegids voor online boekhouden

03 april 2020

Wil jij sneller en makkelijker boekhouden, en meer uit je cijfers kunnen halen? Dan wil je vast overstappen op online boekhouden. In dit artikel helpen we je bij de keuze voor een goed online boekhoudpakket, dat past bij jou en bij je organisatie.

Eerste Hulp bij Online Boekhouden

Steeds meer ondernemers stappen over op online boekhouden in de cloud. Er zijn dan ook behoorlijk wat boekhoudprogramma’s op de markt. Sommige zijn heel basic, andere zijn ontzettend uitgebreid. Om het juiste pakket te kiezen, moet je eerst vaststellen welke functies jij nodig hebt.

Uitbesteden

De eerste vraag: wil je je boekhouding helemaal zelf doen of wil je samenwerken met een administratiekantoor of accountant? Juist door online boekhouden kan de keuze voor een administratiepartner aantrekkelijker worden. Dankzij online boekhouden hoef je hem niet meer te betalen voor het invoeren van je cijfers (dat kun je immers prima zelf) maar kun je hem inschakelen voor strategisch advies. 

Met online boekhouden kun je namelijk allebei, realtime, de cijfers in de gaten houden. De accountant of belastingadviseur kan jou zo live van advies voorzien (over aftrekposten, gunstige fiscale regelingen of het juiste moment om te investeren, bijvoorbeeld). 

Samenwerken

Heb je al een accountant of  boekhouder? Waarschijnlijk werkt hij of zij al met een bepaald softwaremerk. Het is dan wel handig als jij ook dat programma gaat gebruiken. Heb je nog geen boekhouder en wil je er wel een? Kijk eens of er administratiekantoren zijn die zich specialiseren in jouw branche, en kies samen voor een boekhoudprogramma.

Accountants zijn trouwens een stuk duurder dan administratiekantoren. Zij moeten namelijk een lange opleiding volgen en zich regelmatig laten bijscholen. Om een administratiekantoor te beginnen, heb je geen diploma’s nodig. Toch kunnen administratiekantoren de boekhouding van een klein bedrijf vaak net zo goed afhandelen. Kies wel voor een kantoor met goede online beoordelingen, of een die je is aangeraden door bevriende ondernemers.

Verplichtingen

Als ondernemer ben je verplicht je boekhouding te bewaren en desgevraagd aan de belastingdienst over te dragen. Maar daarvoor hoef je geen online boekhoudpakket aan te schaffen. Een papieren boekhouding of een boekhouding in Excel-bestanden voldoet ook aan de wettelijke eisen. Zolang je er maar voor zorgt dat je al je bonnetjes en rekeningen bewaart en dat er overzicht is.  

Zorg ook dat je weet aan welke wettelijke eisen je boekhouding moet voldoen en kies voor een programma dat in ieder geval deze basics regelt. Maar zodra je bedrijf groter of ingewikkelder is, is het wel aan te raden een echt boekhoudprogramma te gebruiken.

Functies

Welke functies wil je dat je boekhoudpakket heeft? Overzicht in de grootboekadministratie (balans, winst- en verliesrekening) krijg je eigenlijk altijd wel. Ook het kunnen opstellen van offertes, facturen en belastingaangiftes mag je eigenlijk wel verwachten.

Maar krijg jij bijvoorbeeld nog heel veel papieren rekeningen binnen? Dan is het handig als jij die kunt inscannen en de gegevens automatisch worden ingeladen. Ben jij veel onderweg? Dan wil je je boekhouding waarschijnlijk ook op je smartphone kunnen inzien. Of werk je veel samen met een incassobureau? Dan wil je een boekhoudpakket dat een koppeling biedt met een incassopartner. 

Wees wel kritisch. Veel boekhoudpakketten bieden legio aan mogelijkheden. Maar hoe meer je boekhoudpakket kan, des te ingewikkelder (en duurder) het wordt. Focus je op de dingen die je er écht mee gaat doen, en neem eventueel extra modules als je meer functies nodig hebt. Zo blijft je boekhouding makkelijk en overzichtelijk, en betaal je niet onnodig te veel.

Kosten

Bij het kiezen van een boekhoudpakket spelen ook de kosten natuurlijk een rol. De kosten lopen namelijk nogal uiteen: er bestaat gratis open source boekhoudsoftware die heel erg basic is, maar er zijn ook uitgebreide programma’s waar je wel 80 euro per maand voor betaalt. Afhankelijkheid van welke functionaliteiten je wilt, kan je kijken welk pakket voor jou het meest geschikt is.

Zie je door de bomen het bos niet meer? Veel boekhoudpakketten mag je een maand gratis uitproberen. Zo kom je er snel achter of dit pakket alle mogelijkheden biedt die jij nodig hebt. 

Koppeling

Een van de handigste mogelijkheden van online boekhouden, is dat je er je andere bedrijfsprogramma’s aan kunt koppelen. Dan hoef je nooit meer gegevens van het ene programma naar het andere over te tikken. Kies dan wel voor een boekhoudprogramma dat deze aansluiting biedt. Neem bij twijfel hierover contact op met de softwareaanbieder. 

Foto stockimages/freedigitalphotos.com

Auteur

Marlou Visser